Архів новин кафедри психології 2020-2021 н.р.

07.06.2021 р. Захист звітів студентів групи 320с за результатами навчальної практики

7 червня 2021 року в 116 аудиторії відбувся успішний захист звітів студентів групи 320с Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти за результатами навчальної практики, яка проходила з 24.05.2021 р. по 28.05.2021 р.

Навчальна практика проводилась згідно Положення про організацію освітнього процесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Положення про бально-накопичувальну систему оцінювання результатів навчання здобувачів вищої освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького та Положення про практичну підготовку здобувачів вищої освіти у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького.

Практика для студентів І курсу займає важливе місце в системі професійної підготовки майбутніх психологів та визначається навчальним планом підготовки здобувачів вищої освіти освітньо-професійних програм Психологія. Клінічна психологія та Психологія. Психологічне консультування, спеціальності 053 Психологія, галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки, ступеню вищої освіти перший (бакалаврський). Навчальна практика, входить до складу навчальної дисципліни ОПП 15 Загальна психологія (з навчальною практикою) виокремлена в окремий модуль М 5. Навчальна практика.

Метою практики було закріплення теоретичних знань, отриманих у процесі професійної підготовки; знайомство з організацією та особливостями діяльності психологічної служби, розширення уявлень студентів про зміст, форми, методи та специфіку роботи психолога в різних закладах, організаціях (Ліцеї № 5 м. Мелітополя та Мелітопольському міськрайонному відділі з питань пробації); розвиток умінь та навичок організовувати і планувати виконання професійно-орієнтованого завдання; удосконалення професійної підготовки здобувачів та розвиток професійно значущих якостей майбутнього психолога.

Під час навчальної практики студенти ознайомились з особливостями та специфікою організації та діяльності психологічної служби, особливостями роботи психолога Ліцею №5 м. Мелітополя. Психолог Панадій Світлана Сергіївна розповіла про напрямки роботи шкільного психолога, ознайомила з методичним наповненням кабінету психолога, провела екскурсію по ліцею.

Студенти зустрілися з учнями 9, 10 класів та мали можливість розвинути здатність взаємодіяти, вступати у комунікацію, бути зрозумілими, відпрацювати навички формулювати думку логічно, доступно, дискутувати, обстоювати власну позицію, модифікувати висловлювання відповідно до культуральних особливостей співрозмовників.

Згідно програми навчальної практики студенти відвідали Мелітопольський міськрайонний відділ з питань пробації, де ознайомилися з діяльністю служби пробації, дізналися про види покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та з’ясували яким чином вони виконуються. Оскільки студенти це майбутні клінічні психологи та психологи-консультанти, психолог відділу Наталія Мусієнко ознайомила з алгоритмом роботи психолога в пробації та формами надання психологічної допомоги клієнтам пробації.

Зі студентами поділилася своїми враженнями від проходження практики й курсантка Академії Державної пенітенціарної служби факультету пробації Яна Єльцова, яка залюбки розповіла про свій шлях вибору професії. Волонтерка пробації сектору ювенальної пробації м. Мелітополя Влада Чудакова зазначила основні пріоритети роботи волонтера пробації та поділилася власним досвідом і здобутками на цьому терені.

По завершенню, працівники підрозділу провели для студентів екскурсію по відділу пробації, адже він є третім модельним офісом пробації, під час створення якого використано сучасний міжнародний досвід з метою фундаментальної зміни підходу роботи із правопорушниками в Україні. Практиканти висловили свої враження та отримали відповіді на поставлені запитання стосовно діяльності служби пробації.

Відпрацювання навичок аналізу та пояснення психічних явищ, ідентифікації психологічних проблем та визначення шляхів їх розв’язання, відбувалося на базі Лабораторії психофізіологічних досліджень кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.

 Виконання та захист індивідуального науково-дослідного завдання дозволило практикантам оволодіти навичками обґрунтовувати власну позицію, робити аргументовані й упорядковані висновки за результатами власних досліджень, аналізу літературних джерел; оволодіти психологічними технологіями систематизації отриманої інформації та перетворення її в особистісні знання, необхідні для професійної діяльності психолога.

Під час практики студенти ефективно виконували різні ролі у команді у процесі вирішення фахових завдань, у тому числі демонстрували лідерські якості; сформували навички робити висновки, розробляти структурований звіт, оформлювати документацію за результатами практики.

             

08.06.2021 р. Науково-практичний семінар “Інноваційні технології в інклюзивній практиці діяльності вчителя закладу загальної середньої освіти”

У рамках виконання договору про надання наукових послуг з Новінською сільською радою ст.викл. Варіна Г.Б. і доц. Прокоф’єва О.О. провели науково-практичний семінар “Інноваційні технології в інклюзивній практиці діяльності вчителя закладу загальної середньої освіти”. Дякуємо учасникам за плідну співпрацю!

      

27.05.2021 р. Створено МІЖІНСТИТУЦІЙНИЙ КОНСОРЦІУМ УНІВЕРСИТЕТІВ УКРАЇНИ

У період глобальних трансформацій українського суспільства міцніє дух партнерства серед психологічної спільноти науковців і практиків. Надзвичайно потужні психолого-педагогічні науково-практичні активності реалізувалися навесні 2021 року як відповідь на надзвичайні виклики сьогодення.

Партнери з п’яти закладів вищої освіти України, зокрема, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка, Житомирський державний університет імені Івана Франка, об’єднали свої зусилля під час організації та проведення низки наукових заходів, а саме: Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тенденції та концептуальні напрями розвитку інклюзивних практик» (20-21 квітня 2021 р. м. Мелітополь), V Міжнародної науково-практичної інтернет-конференція «Актуальні проблеми теоретичної та консультативної психології (21-22 квітня 2021 р., м. Київ), Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Гармонізація розвитку особистості в сучасних соціокультурних умовах» (22-23 квітня 2021 р., м. Переяслав), Всеукраїнського фестивалю психоконсультування та психокорекції «Фенікс Фест» (28 квітня 2021 р., м. Київ), Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції з міжнародною участю «Актуальні проблеми особистісного зростання» (13 травня 2021 р. м. Житомир), онлайн-курсів підвищенння кваліфікації для психологів (березень-травень 2021 р., м. Мелітополь, м. Переяслав, м. Чернігів), Циклу науково-методичних семінарів «Актуальні проблеми сучасної фундаментальної та прикладної психології» (березень-травень 2021 р. м. Чернігів).

Логічним продовженням співпраці однодумців, що впроваджують у життя науково-практичні психолого-педагогічні проєкти, стала ініціатива утворення Міжінституційного консорціуму університетів. Метою створення Консорціуму є налагодження і координація міжінституційної співпраці у сферах академічної мобільності, наукових досліджень, технологічних розробок та інновацій, підвищення конкурентоспроможності у національному та міжнародному масштабах.

До основних напрямків партнерства належать: організація спільних конференцій, симпозіумів, семінарів, форумів та інших наукових заходів; підготовка та видання спільних навчальних і наукових публікацій; національна академічна мобільність студентів, аспірантів, докторантів, викладачів; налагодження спільного керівництва докторантами; налагодження взаємовигідного співробітництва з органами влади, бізнесом, іншими зацікавленими сторонами; розробка, просування та реалізація спільних проєктів до національних та міжнародних донорів.

У рамках співпраці проходять координаційні наради, метою яких є побудова стратегій спільної діяльності у напрямку вирішення ряду надзвичайно актуальних питань – підготовка фахівця нової ґенерації на засадах найкращих вітчизняних і міжнародних сучасних практик, модернізація освітніх програм підготовки спеціалістів-психологів та педагогів, питання академічної доброчесності, академічної мобільності та ін.

На потребу спільноти 22 квітня 2021 р. відбувся круглий стіл «Перспективи та алгоритми професійної підготовки психологів до консультативної діяльності», ініціатором якого виступив менеджмент факультету психології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. У заході взяли участь декани п’яти означених вище ЗВО України, які готують психологів, педагогів, завідувачі кафедр та гаранти освітніх програм, здобувачі освіти та інші зацікавлені особи.

У процесі зустрічі обговорювалися актуальні питання методики підготовки сучасних психологів. Фахівці визначали орієнтири затребуваності формату спеціаліста-психолога у суспільстві через 5-10 років. Але основним питанням став обмін досвідом щодо змістовного наповнення освітніх програм зі спеціальності 053 «Психологія» в розрізі різних спеціалізацій. Колеги ділилися досвідом проходження акредитації, презентували власне бачення унікальності кожної програми. Запропонована активність стала надзвичайно цінною для груп забезпечення освітніх програм з підготовки майбутніх психологів у кожному з вузів-партнерів.

Наступною ініціативною стала реалізація проєкту Всеукраїнської міжінституційної академічної мобільності, що запланована на жовтень-листопад 2021 року у межа діяльності Консорціуму п’яти потужних вишів України.

Тож, плідна співпраця дає свої якісні результати, що стануть фундаментом розвитку сучасної освітньої галузі та психологічної практики.

    

Пресцентр Консорціуму

 

21.05.2021 р. Майстер-клас Ігоря Денисова “Гендерна вразливість етноспільнот “

Програма Інтеркультурні Міста Ради Європи публікує статтю національного координатора #ICCUkraine про вебінар за ініціативи ІСС Мелітополя «Гендерна вразливість етноспільнот», що відбувся 21 травня за участі представників мережі #ICCUkraine та всіх бажаючих, хто опікується цією тематикою. Захід є частиною «Плану Дій Мережі ІСС Україна на 2021рік» й відбувся за підтримки та співпраці міст #ICCUkraine та ІСС Інституту Ашбурн. Особлива подяка місцевому координатору ІСС Мелітополя пані Людмилі Афанасьєвій та спікеру вебінару пану Ігорю Денисову!

 

23.05. 2021 р. Майстер-клас Олени Титаренко  “Мріяти шкідливо не мріяти”

23 травня у м. Бердянськ відбувся щорічний ХІ Всеукраїнський фестиваль практичної психології і арт-терапії “Арт-дивоствіт”
Старший викладач каафедри психології презентувала власний майстер-клас “Мріяти шкідливо не мріяти”. За словами авторки їй дав натхнення вислів “В місці, де я торкаюся своєї душі, тільки там здійснюються справжні мрії”
 

14.05.2021 р. Підписання договору про співпрацю кафедри психології та Новінської сільської ради 

14 травня 2021 року відбулося урочисте підписання договору про надання платних послуг психологічного характеру між Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького (кафедра психології) і Новінської сільської ради. Договір підписали ректор університету Анатолій Солоненко і голова Новінської сільської ради Валентин Бутенко.

Під час заходу викладачі кафедри ознайомили представників сільської ради з унікальними можливостями Психологічного центру, Лабораторії психофізіологічних досліджень, Лабораторії здоров’я, сучасною науковою продукцією та інноваційними авторськими розробками, які будуть використання при наданні відповідних послуг.

Наприкінці заходу були обговорені подальші плани щодо співпраці та взаємодії.

 

 

13.05.2021 р. ІX Всеукраїнська науково-практична конференція  з міжнародною участю “Соціально-психологічні особливості професійної діяльності фахівців соціальної сфери: територіальні та історичні виміри взаємодії” 13-14 квітня 2021 р. 

13-14 квітня 2021 р. на базі Мелітопольського державного педагогічного університету  імені Богдана Хмельницького проходить ІX Всеукраїнська науково-практична конференція  з міжнародною участю “Соціально-психологічні особливості професійної діяльності фахівців соціальної сфери: територіальні та історичні виміри взаємодії”. Кафедра психології є співорганізатором даної онференції і представляє власні напрацювання:

  1. Лабораторія психічного здоров’я: досвід реалізації всеукраїнських та міжнародних проектів.  Прокоф’єва Олеся Олексіївна, к. психол. н., доцент Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького

2. Комп’ютерна діагностика в інноваційній практичній діяльності психолога: досвід лабораторії психо-фізіологічних досліджень. Шевченко Світлана Віталіївна, к. психол. н., доцент Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького

3. Майстер-клас «Трансформаційна ресурсна гра “Розправ крила”». Шевченко Світлана Віталіївна, к. психол. н., PhD, доцент МДПУ імені Богдана Хмельницького, арт-терапевт, член ВГО «Арт-терапевтична асоціація», НС «Національна психологічна асоціація»,   співавтор МАК, автор Т-ігор. Варіна Ганна Борисівна, магістр психології,  старший викладач МДПУ імені Богдана Хмельницького, арт-терапевт, член ВГО «Арт-терапевтична асоціація», НС «Національна психологічна асоціація», співавтор МАК, автор Т-ігор.

4. Майстер-клас «Використання сугестивних методів в роботі з батьками, що виховують дітей з обмеженими можливостями здоров’я». Денисов Ігор Геннадійович, к. психол. н., доцент МДПУ імені Богдана Хмельницького, практичний психолог

  

 

07.05.2021 р. Передзахист кваліфікаційних робіт першого (бакалаврського) рівня ОП Психологія. Психологічне консультування, ОП Психологія. Клінічна психологія

Сьогодні відбувся передзахист кваліфікаційних робіт першого (бакалаврського) рівня ОП Психологія. Психологічне консультування, ОП Психологія. Клінічна психологія. Здобувачі отримали зауваження і побажання щодо удосконалення робіт від членів комісії, проінформавані про строки здачі робіт та процедуру захисту. Члени комісії також ще раз звернули увагу здобувачів на Положення про дипломні роботи та Методичні рекомендації з підготовки і захисту кваліфікаційних робіт з психології: навчально-методичний посібник.

        

 

21.04.2021 р. Заключний день роботи міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тенденції та концептуальні напрями розвитку інклюзивних практик»

ПРОДОВЖУЄМО ПРАЦЮВАТИ
ТА ПРОФЕСІЙНО УДОСКОНАЛЮВАТИСЬ…
21 квітня відбувся другий, заключний день роботи міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тенденції та концептуальні напрями розвитку інклюзивних практик», яка проводиться у рамках реалізації наукової теми, що виконується за рахунок державного бюджету України «Розробка методології психолого-педагогічного супроводу родин, що виховують дітей з особливими потребами» (керівник – д-р психол. наук, доцент Ковальова О. В.; номер держаної реєстрації – 0119U002003).
У рамках другого дня учасникам конференції було запропоновано взяти участь у роботі секційних засідань, які піднімали та спонукали до діалогу у обговоренні важливих питань сучасної інклюзивної освіти, а саме: досвід діяльності державних закладів та громадських об’єднань щодо реалізації інклюзивних практик; психологічні засади актуалізації ресурсності та життєстійкості особистості: концептуалізація та розвиток; цифрові технології й цифрова творчість в інклюзивній освіті; фізично-реабілітаційна медицина та здоров’язберігаючі технології в інклюзивній практиці.
Для учасників конференції також було презентовано роботу трьох наукових лабораторій та центру Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького: Лабораторія психології здоров’я (керівничка: д-р психол. наук, доц. Ковальова О. В.), Лабораторія психофізіологічних досліджень (керівничка: канд. психол. наук, доц. Шевченко С. В.) та Освітньо-наукового центр соціокультурного розвитку дитини (директорка: канд. пед. наук, доц. Житнік Т. С.)
Необхідно підкреслити практичну значущість майстер-класів, що були проведені під час другого дня роботи конференції:
«Трансформаційна ресурсна гра «Розправ крила» (тренерка: Шевченко Світлана, м. Мелітополь), під час якого автор тренінга запропонувала учасникам попрацювати з метафорою метелика і аналогією її циклів, кожен з яких несе свою місію і є унікальним інструментом для реалізації поставлених цілей, виявлення та позбавлення від перешкод і обмежень для їх реалізації.
«Синдром професійного вигорання та як йому запобігти» (тренерка: Мулярчук Галина, м. Житомир), метою якого було ознайомлення з поняттям «синдром емоційного вигорання», його основними причинами і симптомами, визначити основні умови збереження емоційного здоров’я; було надано інформацію про сучасні техніки і прийоми стабілізації емоційного стану.
«Сучасні арт-технології в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Практичне впровадження техніки об՚ємної пісочної мандали «Грані власного Я» (Тренерка: Варіна Ганна, м. Мелітополь), у рамках якого розглянуто сучасні арт-технологій в процесі психологічного супроводу дитини з ОМЗ; можливості техніки об’ємної пісочної мандали «Грані власного Я», що орієнтована на притаманний кожній людині внутрішній потенціал здоров’я і сили.
«Формування інклюзивного середовища у закладі освіти» (Тренерка: Горбенко Інна, м. Переяслав), де фахівці ознайомилися із структурою інклюзивного середовища, стратегіями його формування та отрималт набір практичних вправ та рекомендацій щодо формування позитивного мікроклімату в учнівському колективі.
«Соціальні медіа та мій цифровий слід» (Тренерка: Фролова Ольга, м. Бердянськ), де було розглянуто позитивні та негативні фактори використання соціальних медіа, що таке цифровий слід світовій павутині та чи завжди людина його усвідомлено там залишає.
На завершення конференції – виступ доктора філософських наук, професора Троїцької Тамари Серафимівни.
Логічним завершенням дводенного професійного спілкування було формулювання та затвердження резолюції конференції, у якій окреслено основні проблеми сучасної інклюзивної освіти та ефективні шляхи їх вирішення.
Будемо вдячні за ваші відгуки під цим постом!
Відеозаписи з конференції можна побачити за посиланням https://drive.google.com/…/1OXmUz20ShEckeXuz7HP6yKSLufo…, яке буде активне до 25.04.2021 р.

Докладніше на сторінці https://www.facebook.com/psychology.MDPU

           

 

20.04.2021 р. Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції та концептуальні напрями розвитку інклюзивних практик».

20 квітня 2021 р. У Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького розпочала свою роботу Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції та концептуальні напрями розвитку інклюзивних практик».
Захід було організовано у рамках реалізації наукової теми, що виконується за рахунок державного бюджету України «Розробка методології психолого-педагогічного супроводу родин, що виховують дітей з особливими потребами» (керівник – д-р психол. наук, доцент Ковальова О. В.; номер держаної реєстрації – 0119U002003).
Про актуальність теми конференції свідчить кількість партнерів-співорганізаторів: 17 вітчизняних та 9 зарубіжні закладів вищої освіти та організацій, які мають безпосереднє відношення до проблем інклюзивної освіти.
Заходи у рамках конференції були теоретичного та практичного спрямування. Так, під час пленарного та секційних засідань були висвітлені теоретичні підходи до розвитку інклюзивних практик; інноваційні технології та сучасні тенденції розвитку інклюзивних практик; питання психолого-педагогічного супроводу родин, які виховують дітей з особливими потребами; особливості корекційно-розвиткової роботи з дітьми з особливими потребами.
Жваву зацікавленість гостей конференцій викликала запропонована організаторами лінійка майстер-класів:.
майстер-клас «Життєстійкість та криза. Ресурси та можливості» (тренерка: Титаренко Олена, м. Мелітополь). Метою МК було розширення особистісного усвідомлення в області розуміння і проживання кризових ситуацій та розвиток життєстійкості; а завданнями: дослідити власний досвід проживання кризових ситуацій; розширити розуміння кризи і її феноменології в гештальт-підході; розвивати життєстійкість.
МК «Мануальна терапія як метод профілактики захворювань опорно-рухового апарату» (тренер: Савенко Олександр, м. Житомир). У рамках МК розглядалися питання: Види мануальної терапії. Профілактика порушень постави та остеохондрозу у дітей та дорослих.
МК «Писанка» – практичний показ-тренінг музично-оздоровчого заняття з дітьми з ООП, проведеного у ІРЦ «Школа життя» (тренерки: Трофімченко Ірина, Шаронова Віра, Таушан Олена, м. Хмельницький) учасники дізналися про особливості музично-терапевтичного процесу завдяки різним видам діяльності (тілесно-орієнтована практика, спонтанний танцювальний етюд та ін.), навчилися вивільняти власні емоції за допомогою музичних інструментів, рефлексувати за допомогою художньої діяльності та музикомалювання.
Наприкінці дня у учасників конференції залишилось багато питань науково-практичного характеру, які вони зможуть обговорити на другий день роботи міжнародної конференції.
МК «Використання сугестивних методів в роботі з батьками, що виховують дітей з обмеженими можливостями здоров՚я» (тренер: к.психол.н., доцент, девіантолог, сексолог, гіпнолог, гіпнотерапевт Денисов І.Г., м. Мелітополь) В рамках майстер-класу познайомилися з основними методами, умовами, принципами та можливостями використання сугестивних методів в процесі психологічного супроводу батьків, які виховують дітей з обмеженими можливостями здоров՚я. Розглянули можливості використання сугестивних методів на різних етапах особистісного прийняття батьками дітей з особливими потребами.
Будемо вдячні за ваші відгуки під цим постом!
Відеозаписи з конференції можна побачити за посиланням https://drive.google.com/…/1OXmUz20ShEckeXuz7HP6yKSLufo…, яке буде активне до 25.04.2021 р.
   

3-4.04.2021 р. Майстер-клас “Мистецтво життєстійкості”

3-4 квітня 2021 року старший викладач кафедри психології Олена Титаренко провела майстер-клас по роботі з мріями в гештальт-підході на Третій міжнародній конференції з Гештальт-терапії «Мистецтво життєстійкості», яка організована Асоціацією Гештальт-тренерів України.
Здатність мріяти пов’язана з розвитком творчого потенціалу, життєстійкістю і процесами особистісної динаміки. Під час майстер-класу учасники досліджували методи роботи з мріями в гештальт-підході, контактували зі своєю мрією. Розглядали ресурси і обмеження в наближенні до мрії та її реалізації.

  

2.04.2021 р. Вітаємо переможницю Раткову Вікторію і керівника Варіну Ганну!

2 квітня 2021 року на кафедрі інформатики і кібернетики факультету інформатики, математики та економіки відбувся фінал підсумкової науково-практичної конференції Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», на якій було представлено 72 наукові роботи (89 студентів-авторів) з 36 закладів вищої освіти різних регіонів України.

Кафедру психології з науковою роботою «Особливості використання AR-технологій в процесі розвитку життєстійкості майбутніх ІТ-фахівців в умовах змішаного навчання» представила студентка освітньої програми «Психологія. Психологічне консультування» Раткова Вікторія Олегівна під науковим керівництвом старшого викладача кафедри психології – Варіної Ганни Борисівни.

В науковій роботі було вперше проаналізовано та обґрунтовано комплексне поєднання провідних психолого-педагогічних підходів й інноваційних AR-технологій в процесі розвитку життєстійкості, як важливої складової професійної придатності майбутнього ІТ-фахівця. Міждисциплінарне дослідження проводилося в контексті міждисциплінарного співробітництва STEAM-лабораторії, Лабораторії психології здоров՚я, Лабораторії психофізіологічних досліджень Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.

Галузева конкурсна комісія під керівництвом ректора університету Солоненка Анатолія Миколайовича, до складу якої увійшли провідні науковці закладів вищої освіти України, здійснила подвійне рецензування наукових робіт переможців І туру конкурсу, сформувала рейтинговий список учасників і визначила авторів найцікавіших і найоригінальніших досліджень, які змагалися за призові місця на підсумковій науково-практичній конференції.

На підставі рецензій та оцінки наукових доповідей учасників науково-практичної конференції від галузевої конкурсної комісії роботі було присуджено призове ІІ місце!

Вітаємо талановиту студентку з отриманням визнання на Всеукраїнському конкурсі та бажаємо нових перемог, подальших успіхів у навчанні і розпочатій науково-дослідній роботі.

 

 

23.03.2021 р. Вітаємо нашу завідувачку Наталю Миколаївну з високою відзнакою! 

Професорсько-викладацький і студентський колективи щиро вітають завідувача кафедри психології Наталю Фалько з отриманням грамоти та медалі ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ за заслуги перед Українським народом!

Ваші знання і досвід, пошук нового є тим стимулом, завдяки якому живе і розвивається українська наука. Бажаємо Вам міцного здоров’я, творчого натхнення, професійної інтуїції, життєвої енергії, родинного затишку та добробуту, сил і наснаги, нових досягнень і щедрих ужинків на науковій ниві!

 

 

16.03.2021 р. Онлайн-зустріч «Особливості забезпечення перегляду освітніх програм»

В рамках роботи комісії Вченої ради МДПУ з експертизи якості освітніх програм спеціальностей 16.03.2021року доцентом Гузь Н.В. була проведена онлайн-зустріч «Особливості забезпечення перегляду освітніх програм». Учасниками заходу були гаранти освітніх програм ННІСПМО. Мета заходу: провести консультації з організації анкетування здобувачів вищої освіти і зовнішніх стейкхолдерів з питання якості освітньої (практичної/наукової)  програми та опрацювання Положення про ОП щодо процедури оновлення ОП.

Було актуалізовано інформацію щодо: порядку оновлення ОП, підстав для перегляду освітньої програми, строків та особливостей підготовки пакету документів для затвердження змін до ОП на Вченій раді університету

  

 

16.03.2021 р. Розпочалося підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників кафедри в проєкті Посольства Республіки Польща у Києві та Польської асоціації арт-терапії “Арт-терапія в практиці польських спеціалістів”

16 березня 2021 р. розпочалося підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників кафедри в проєкті Посольства Республіки Польща у Києві та Польської асоціації арт-терапії “Арт-терапія в практиці польських спеціалістів”. Зокрема, сьогодня відбулася лекція “Музикотерапія на тлі різних форм використання мистецтва в терапії”. Лектор – доктор Наук Кшиштоф Стахира, музичний терапевт, музичний педагог, доктор наук у галузі педагогіки, науковий та дидактичний працівник Факультету педагогіки та психології Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської та керівник аспірантури музикотерапії цього ж університету. Голова правління Польської асоціації арт-терапії та Польської асоціації музичних терапевтів (PSMT). 

 

15.03.2021 р. Тренінг для ліцеїстів

15 березня в гості до ліцеїстів 8б класу КЗ “Мелітопольський ліцей-інтернат” Запорізької обласної ради завітав кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології МДПУ Денисов Ігор Геннадійович. З відгуків партнерів “Справдились всі надії та сподівання дітей – було пізнавально, несподівано та яскраво. Ліцеїсти працювали в різних арт-терапевтичних техніках. Мій власний малюнок… Як втручання моїх однокласників в нього вплине на мій стан? Про що розповість моя мушля? Діти експериментували із вторгненням в емоційний простір одне одного. Висновки були передбачуваними: гармонійний внутрішній стан дуже важливий для психічного здоров’я”. Детальніше за посиланням 

 

15.03.2021 р. Навчально-практичний семінар для педагогічного колективу КЗ “Мелітопольський ліцей-інтернат” Запорізької обласної ради «Використання арт-терапії у навчально-виховному процесі”

15.03.2021 р. старшим викладачем кафедри психології Оленою Титаренко було проведено навчально-практичний семінар для педагогічного колективу КЗ “Мелітопольський ліцей-інтернат” Запорізької обласної ради “Використання арт-терапії у навчально-виховному процесі”
Під час роботи учасники ознайомилися з принципами роботи з арт-терапевтичними методиками, можливостями використання їх у педагогічній та виховній діяльності, торкнулися питання професійного самовигоряння та методів його профілактики засобами арт-терапії.
Зустріч була організована в межах проведення заходів Спільноти Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів.

 

 

15.03.2021 р.  Робоча нарада з колегами стосовно реалізації договору про співпрацю

15 березня 2021 р. відбулася робоча нарада між кафедрою менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі та кафедрою психології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.

Під час онлайн-зустрічі було обговорено можливості академічної мобільності, програми “Гість університету”, формат проведення сумісних конференцій (Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Гармонізація розвитку особистості у сучасних соціокультурних умовах» 22-23 квітня 2021 р., ініційована кафедрою менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, та Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції та концептуальні напрями розвитку інклюзивних практик» 20-21 квітня 2021 р. на базі Лабораторії психології здоров’я кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького). Також були обговорені взаємні рецензування кваліфікаційних робіт та видання колективних монографій.

Дякуємо колегам за плідну співпрацю і сподіваємося на реалізацію усіх запланованих проєктів!

 

 

12.03.2021 р. Участь у проекті open space “Університет, громада, бізнес, влада – стратегічне партнерство”

12 березня у рамках проекту open space “Університет, громада, бізнес, влада – стратегічне партнерство” Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького щиро зустрів гостей – голів та заступників голів Приазовської, Олександрівської, Нововасилівської об’єднаних територіальних громад.
Метою зустрічі є встановлення взаємовигідних ділових контактів між органами державної влади та місцевого самоврядування, ЗВО та науковими установами, підприємствами та організаціями.
Делегація завітала до освітньо-наукових лабораторій (серед них Лабораторія психології здоров’я і Лабораторія психофізіологічних досліджень), де викладачі і студенти продемонстрували свої освітні та наукові продукти і послуги. Гості були приємно вражені потужною матеріально-технічною базою університету та залишили багато теплих відгуків. За результатами зустрічі планується подальша плідна співпраця та підписання договорів.
Докладніше на сайті: https://mdpu.org.ua/universitet-gromada-biznes-vlada…/
  

12.03.2021 р.  Зустріч зі здобувачами КЗ “Мелітопольський ліцей-інтернат”

В рамках профорієнтаційної роботи кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького та в межах проведення заходів Спільноти Healthy Schools #МистецтвоЕмоцій #ХеппіЧелендж 12.03.2021 було проведено зустріч викладачів кафедри психології та здобувачів КЗ “Мелітопольський ліцей-інтернат” Запорізької обласної ради.
Школярі мали змогу ознайомитись з сучасними лабораторіями: Психофізіологічних досліджень та Психології здоров’я та Психологічним центром
Кожен з присутніх мав змогу продемонструвати свій творчий потенціал та ознайомився з методикою Ебру (малювання на воді), методикою ненасильницького спілкування; прийняв участь у грі “Мої емоції”; дослідив особистісні межі та прояви толератності (гра “Торбинка толерантності”) та ін.
Під час зустрічі здобувачі ліцею були ознайомлені з умовами вступу на спеціальність 053 Психологія. Дякуємо за щирість і позитивні емоції!
   

Запрошуємо до участі у конференції

22-23 квітня 2021 року у дистанційному форматі відбудеться Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Гармонізація розвитку особистості у сучасних соціокультурних умовах» організована кафедрою менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Співорганізаторами конференції є: Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Житомирський державний університет імені Івана Франка Асоціація з міжнародних питань (АМО) (Чеська Республіка), Університет імені Т.Г. Масарика (Чеська Республіка), Стамбульський фонд науки і культури (Туреччина), Переяславський осередок Київської філії Української Спілки Психотерапевтів.
Запрошуємо колег і здобувачів до участі!

9.03.2021 р. Онлайн зустріч «Регулювання психоемоційного стану в ситуації публічного виступу»

Для студентів учасників всеукраїнського конкурсу наукових робіт 9.03.21 о 14-00 старший викладач кафедри психології Олена Титаренко провела онлайн зустріч «Регулювання психоемоційного стану в ситуації публічного виступу». Під час зустрічі учасники мали змогу ознайомитися з елементами регулювання емоційного стану, засвоїти навички саморегуляції та звернути увагу на особливості надання інформації в ситуації публічного виступу. Дякуємо активним учасникам зустрічі!

 

5.03.2021 р.  Програма “Запрошений гість” у партнера – Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Колеги з Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ дякують  Денисову Ігорю Геннадійовичу, к. псих. н., доценту кафедри психології Мелітопольського державного університету імені Богдана Хмельницького (Мелітополь), тренеру громадської організації “ГендерЗед”, за участь у навчальному процесі здобувачів освіти 1 курсу ЮРИДИЧНОГО факультету (групи ЮД-041,043,045,048) Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Впродовж останніх років здобувачі освіти активно обирають для вивчення дисципліну вибіркового циклу “Основи теорії гендеру”, яка викликає жваві дискусії та зацікавлення. На лекційному занятті 5 березня 2021 р. запропоновано гостем, Ігорем Денисовим, складну та актуальну тему: “Стать і гендер: стереотипи сприйняття та практична діяльність психолога”. Здобувачі освіти надзвичайно зацікавлено реагували, визначили нові вектори для подальшого дослідження тематики гендеру, засвоїли нові терміни – “гендерквір”, “гендерна емоційність в одязі”, “гендерна експресія”, “цисгендерність” (поряд з “трансгендерністю”) та ін.
Особливу рефлексію викликали відповіді викладача на запитання здобувачів освіти, адже як практикуючий психолог, Ігор Денисов надав розлогі та обгрунтовані відповіді, наводячи також приклади зі своєї практичної діяльності.
Отже, такий вид діяльності та обмін досвідом між викладачами різних закладів вищої освіти завойовує популярність та дозволяє значно розширити як обрії світогляду кожного з нас, так і сприяти розширенню співпраці науковців.
Запрошуємо до подальшої співпраці в рамках обміну досвідом між закладами вищої освіти!
Заняття проведено доцентом кафедри СГД, к.іст.н. Ольгою Ядловською.
5 березня 2021 р., 1 пара, Zoom.

3.03.2021 р. ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА ЗУСТРІЧ 

3  березня 2021 р.  завідувач кафедри психології Фалько Н.М, доц. Денисов І.Г., доц. Шевченко С.В. завітали до Семенівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, де була організована профорієнтаційна зустріч з учнями 10-11 класів. У ході заходу викладачі познайомили присутніх з особливостями освітньої діяльності та спеціальностями університету, зокрема спеціальністю Психологія, продемонстрували відеоматеріали, здійснили віртуальну подорож кабінетами та Лабораторіями, акцентуючи увагу на пріоритетах та можливостях закладу. Під час зустрічі був проведений невеличкий комунікативний тренінг, на якому учні змогли повзаємодіяти, подосліджувати свої емоції та наповнитися ресурсом. Наприкінці зустрічі викладачі відповіли на питання учнів та роздали буклети.

  

Запрошуємо на онлайн-зустріч

за посиланням у Zoom 9 березня 14:00 https://us02web.zoom.us/j/89757915191?pwd=MktteUJMVDRZRUo3WlNBczlhY3UvQT09

Запрошуємо!

  

Звітна конференція за результатами виробничої практики (психодіагностичної) здобувачів вищої освіти 2 курсу спеціальності 053 Психологія

 23 лютого 2021 року відбулась звітна конференція за результатами проходження здобувачами вищої освіти 2 курсу ННІ СПМО виробничої практики (психодіагностичної). З метою підготовки професійних компетентних фахівців та підвищення якості практичної підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю 053 Психологія викладачами кафедри психології разом з практичними психологами закладів освіти міста та району з 1 по 12 лютого 2021 року була проведена виробнича практика (психодіагностична).

Метою практики є оволодіння практичними уміннями та основними навичками проведення діагностичної роботи як базової складової психології в освітніх закладах.

Виробнича практика є інтегруючим і стрижневим компонентом особистісно-професійного становлення фахівця, який передбачає оволодіння різними видами професійної діяльності й формування потреби професійного самовдосконалення через самопізнання, самовизначення здобувача вищої освіти в різних професійних функціях у реальних умовах.

Презентуючи підсумки роботи, здобувачі вищої освіти повідомили про виконані завдання, набуті знання, вміння, досвід взаємодії з психологом та педагогічним колективом бази практики, спілкування з учнями різних вікових груп. Під час проходження практики студенти ознайомились з особливостями організації і проведення науково-психологічного спостереження та психологічного опитування, з особливостями і технологією використання на практиці найбільш розповсюджених психологічних тестів (особистісних інтелектуальних, тестів здібностей та досягнень), методик соціометрії, референтометрії та психологічного експерименту ‒ процедурами їх використання, алгоритмами обробки, способами змістовної інтерпретації.

Наведені здобувачами вищої освіти діаграми вдало демонстрували результати проведених ними діагностичних досліджень, що дало можливість всім присутнім ознайомитися з психологічними та особистісними особливостями учнів, визначити актуальні проблеми їх розвитку.

Кожного дня студенти-практиканти удосконалювали свої знання за допомогою рефлексії, рекомендацій та бесід з практичними психологами та адміністрацією Мелітопольської загальноосвітньої школи I-III ступенів №4, КЗ «Вовчанської загальноосвітньої школи I-III ступенів», КЗ «Якимівської ОЗЗСО», КЗ «Роздольського ліцею», КЗ загальної середньої освіти I-III ступенів «Успіх» Новобогданівської сільської ради, Яснівської загальноосвітньої школи I-III ступенів. Вони завжди знаходили час для відповідей на запитання студентів, давали практичні поради, щодо покращення знань з психології.

  

 

Запрошуємо!!

 

09.02.2021 Вітаємо з початком семестру!

Шановні колеги, здобувачі! Пропонуємо переглянути онлайн-зустріч «Університет, громада, бізнес, влада — відкрита взаємодія в процесі забезпечення якості вищої освіти: досвід Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького» на платформі Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

 

25.01.2021 Вітаємо з початком семестру!

Шановні здобувачі, вітаємо Вас з початком семестру! Бажаємо плідного навчання! Нагадуємо, що заняття с 25 по 29 січня проходять онлайн.
Доєднуйтесь до відеолекцій згідно розкладу:
Посилання на лекції (начиточний тиждень). Кафедра психології
Фалько Н.М.
Идентификатор конференции: 205 396 0165
Код доступа: 616219
Гузь Н.В.
Идентификатор конференции: 791 7815 8875
Код доступа: cCV8n1
Денисов І.Г.
Конференция Zoom – 9905582807
Код – 2ppPGW или 438918
Каткова Т.А.
dfn.mdpu.org.ua
Прокоф’єва О.О.
Идентификатор конференции: 747 4657 2545
Код доступа: 123
Варіна Г.Б.
Кобильнік Л.М.
Вікова психологія
Загальна психологія з навчальною практикою
Психологія
Шевченко С.В.
Идентификатор конференции: 355 103 5330
Код доступа: 123123

9.12.2020 ЗВІТ щодо виконання НДР кафедри психології “Психологіні засади гармонізації освітнього простору: проектування, моделювання та експертиза здоров’язбережного професійного зростання майбутніх фахівців”

Високу оцінку наукового відділу здобули науково-педагогічні працівники кафедри психології на звітній конференції. Детальніше зі звітом можна ознайомитись за посиланням https://drive.google.com/file/d/1Z858fA2pxlXStnIGebYZG3coWLJ7jEBg/view?usp=sharing

    

 

8.12.2020 ЗВІТ про виконання ІІ етапу наукової роботи “Розробка методології психолого-педагогічного супроводу сімей, які виховують дітей з особливими потребами”

Успішно звітувалися молоді вчені нашої кафедри. Вчена рада МДПУ одноголосно проголосувала за продовження роботи.

Звіт можна переглянути за посиланням https://drive.google.com/file/d/1Z858fA2pxlXStnIGebYZG3coWLJ7jEBg/view?usp=sharing

8.12.2020 Науково-методичний семінар «Основні вимоги до написання та захисту курсових, наукових та кваліфікаційних робіт: секрети від А до Я»

Написання курсових, наукових та кваліфікаційних робіт – важливий етап в підготовці здобувачів вищої освіти. 08.12.2020 року ст. викладачем кафедри психології Варіною Г.Б. та доц. Шевченко С.В. було організовано та проведено науково-методичний семінар для здобувачі денної та заочної форм навчання спецальності «Психологія». Були розглянуті питання вибору та реєстрації теми, основні етапи написання й структура роботи, правила пошуку, аналізу та оформлення наукових джерел. Було ацентовано увагу на программах перевірки робіт на плагіат. Наприкінці семінару викладачі відповіли на всі питання
здобувачів.

   

 

РОЗКЛАД ЕКЗАМЕНІВ МАГІСТРАТУРА М319с

  

РОЗКЛАД ДЕК ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

УВАГА! 17.12.2020 о 9:00 відбудеться захист дипломних робіт М319с групи

Детальніше можна завантажити за посиланням https://docs.google.com/document/d/1qwqBpz8LG8Md8uruQUCz430C42uXzin7jMIPjI1l0O4/edit

 

19-20.11.2020 Відео-конференції “Механізми і результати впливу студентів і працедавців на якість освітніх програм”

Гарантами освітніх програм кафедри психології впродовж 19-20.11.2020 р. було організовано та проведено zoom конференції на тему «Механізми і результати впливу студентів і працедавців на якість освітніх програм».

В рамках конференцій було розглянуто:

  • об’єкти, шляхи і механізми впливу здобувачів та групи забезпечення на покращення якості освіти та освітньої діяльності;
  • процедура подання персонального або колективного звернення суб’єктів освітнього процесу з питань забезпечення якості освіти;
  • головні показники участі здобувачів вищої освіти та академічної спільноти у процесах  забезпечення якості освіти.

Учасниками конференцій були здобувачі вищої освіти (очної та заочної форми навчання) та представники групи забезпечення таких ОП спеціальності 053 Психологія:

Рівень вищої освіти перший (бакалаврський)

ОП Психологія. Клінічна психологія – гарант Прокоф’єва О.О. – канд. психол. наук, доцент.

ОП Психологія. Психологія консультування – гарант Денисов І.Г. – канд. психол. наук, доцент.

Рівень вищої освіти другий (магістерський)

ОП Психологія. Практична психологія – гарант Фалько Н.М. – канд. психол. наук, доцент.

Серед іншого здобувачів цікавили такі питання:

Чи передбачено для студентів можливість проходження практики за кордоном?

Чи можуть студенти вивчати дисципліни програми не залежно від курсу та семестру?

Чи можна в одному семестрі перевищити кількість годин за рахунок годин іншого семестру?

Чи передбачає самостійна робота можливість складати іспити достроково?

Чи можна зарахувати пройдений науково-навчальний курс як модуль в рамках предмету, який буде викладатися в наступному семестрі?

Чи може впливати здобувач на уточнення цілей ОП та результатів навчання?

Дякуємо всім за активну участь!

    

 

18.11.2020 Чому і як здобувачі вищої освіти можуть впливати на якість освітньої програми?

В рамках роботи комісії Вченої ради з експертизи якості освітніх програм спеціальностей  доцентом Гузь Н.В. була проведена онлайн-конференція Чому і як здобувачі вищої освіти можуть впливати на якість освітньої програми? Учасниками конференції були гаранти освітніх програм, студентські гаранти різних спеціальностей, представники студентського самоврядування, члени Вченої ради зі складу студентів ННІСПМО. В рамках конференції було розглянуто:

–            об’єкти, шляхи і механізми впливу здобувачів вищої освіти для забезпечення та покращення якості освіти та освітньої діяльності Університету;

–            процедура подання персонального або колективного звернення суб’єктів освітнього процесу з питань забезпечення якості освіти;

–            головні показники участі здобувачів вищої освіти у процесах
забезпечення якості освіти в Університеті.

Дякую всім за активну участь та плідну співпрацю!

  

13.11.2020 Вітаємо з перемогою!

Вітаємо Варіну Ганну Борисівну, магістра психології, старшого викладача кафедри психології, з перемогою в обласному конкурсі Запорізької обласної ради для обдарованої молоді у галузі науки у 2020 році  (номінація: педагогічні та психологічні науки)! Бажаємо Ганні Борисівні і її науковому керівникові доктору психологічних наук, доценту Ковальовій Ользі Вікторівні творчого натхнення, цікавих ідей і нових перемог!

 

12.11.2020 Науковці – про проблеми якості життя… Робота V Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми забезпечення якості життя в глобалізованому світі»

Шановні друзі, колеги! Дякуємо всім за активну участь у роботі V Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми забезпечення якості життя в глобалізованому світі», яка пройшла вчора, 12 листопада 2020 р. на платформі Google Meet.

Учасниками пленарного засідання конференції були науковці вищих навчальних закладів України, Польщі, Словаччини: Вища школа управління і адміністрації в Ополє (Польща), Бердянський державний педагогічний університет (Україна), Вища школа економіки і менеджменту суспільного управління в Братиславі (Словаччина), ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» (Україна), Інститут дослідження просторового розвитку (Україна), Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького (Україна), Національний університет цивільного захисту України (Україна), Одеський національний університет імені І.І. Мечникова (Україна), Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка (Україна), Університет Григорія Сковороди в Переяславі (Україна), Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка (Україна) та ін.

Зв’язок між учасниками конференції відбувався через платформу  Google Meet.

З вітальними словами виступили: к.е.н, доц. Тетяна Несторенко (Бердянський державний педагогічний університет), д.пед.н., проф. Юрій Лянной (Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка), д-р Славомир Шліва (Вища школа управління і адміністрації в Ополє). Також привітала учасників конференції та презентувала роботу кафедри психології магістр Ганна Варіна (Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького). Молодий науковець розказала і про науково-дослідницькі проекти, які розробляються в лабораторіях психології здоров’я та психофізіологічних досліджень.

Після закінчення пленарного засідання обговорення різноманітних аспектів забезпечення якості життя відбулося в кожному виші-партнері в окремих секціях.

Організатори конференції щиро вдячні всім учасникам, доповідачам і дописувачам, які надіслали свої наукові статті з результатами власних досліджень. За результатами роботи буде видано коллективні монографії, які будуть оприлюднені на сайтах вишів-партнерів конференції.

   

 

11.11.2020 Передзахист кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього рівня «магістр» спеціальності 053 Психологія

Сьогодні за допомогою програми Zoom успішно відбувся передзахист кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього рівня «магістр» спеціальності 053 Психологія. Здобувачі продемострували достойний рівень виконання робіт. Карантинні обмеження не заважають працювати і навчатися!

 

 

30.10.2020 Презентація начально-наочного посібника “Казки для дружньої сім’ї”

Видання є збіркою унікальних творів психолінгвістичного характеру, серед яких притчі-казки й оповідання для дорослих, які виховують дітей з особливими потребами, а також оповідки для незвичайних малюків.
Автори (Матвієнко Наталя, Прокоф’єва Олеся, Гармаш Олена, Гармаш Аліса) прагнуть поліпшити емоційний стан не лише батьків таких дітей, а й дорослих, які з ними працюють в умовах інклюзивної освіти. Підбірка творів має на меті формування позитивного настрою шляхом усвідомлення того, що унікальність є однією з граней норми.
Казки й оповідання сприятимуть вихованню толерантного ставлення всіх дітей та їхніх батьків до дітей з особливими потребами та організації дозвілля сучасної родини засобами казкотерапії.
Матеріали збірки також стануть у нагоді сім’ям, які виховують дітей з особливими потребами, а також широкому колу читачів.
Казки-притчі та оповідання для дітей і дорослих, а також рекомендації до них, опублікованo за фінансової підтримки Міністерства освіти і науки України в межах виконання наукової теми «Розробка методології психолого-педагогічного супроводу сімей, які виховують дітей з особливими потребами» (номер держреєстрації 0119U002003)
Видання безкоштовно буде передано в Інклюзивно-ресурсні центри, заклади освіти і громадські організації, з якими співпрацює Лабораторія психології здоров’я.
Щиро дякуємо талановитій художниці і нашій випускниці бакалаврату Наталії Красиній
і уважному коректору Наталі Мажарі за допомогу!

Відеопрогравач

00:00
00:22

30.10.2020 р. Семінар «Педагоги та батьки: налагоджуємо контакт»

В режимі Zoom конференції доцентом кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Гузь Н.В. було проведено семінар «Педагоги та батьки: налагоджуємо контакт» .

Семінар проходив в рамках заходу «Батьківська толока з присмаком гарбуза». Організатором виступила Куркуріна Л.Г. — директор КЗ Чорноземненська ЗОШ І-ІІІ ст. Якимівського району Запорізької області В процесі комунікативної взаємодії вчителі та батьки мали змогу усвідомити необхідність впровадження нових методів і підходів (в тому числі здоров’язбережувальних) до побудови нового і безпечного освітнього середовища з метою забезпечення здоров’я дітей та максимального результату в навчанні і вихованні учнів. Вірно побудована комунікація між батьками і школою, їх постійна співпраця можуть допомогти учням відчути підтримку дорослих та легше пристосуватися до нових умов шкільного життя в період короновірусної епідемії.

30.10.2020 Передзахист кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього рівня «магістр» спеціальності 053 Психологія заочної форми навчання

Карантинні обмеження не заважають працювати і навчатися! Сьогодні за допомогою програми Zoom успішно відбувся передзахист кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього рівня «магістр» спеціальності 053 Психологія заочної форми навчання. Здобувачі продемострували достойний рівень виконання робіт. Здобувачами, які є практикуючими психологами, презентовані авторські наробки.

 

28.10.2020 НОВІТНІ ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ – ПСИХОЛОГІЧНИЙ БРЕЙН-РИНГ

З метою актуалізації потреби особистості студентів у самопізнанні, саморозумінні,
стимулюванні імпульсу для подальшого розвитку  викладачами кафедри психології Варіною Г.Б., Шевченко С.В., Катковою Т.А. був організований та проведений
психологічний «Брейн-ринг» для здобувачів вищої освіти І курсу спеціальності 053
Психологія «Брейн-ринг» складався з десяти етапів, під час яких були актуалізовані
теоретичні знання та практичні навички студентів. Здобувачі вищої освіти
продемонстрували:
– вміння працювати у команді та методом «мозкового штурму» приймати колективне
рішення при вирішенні компетентнісно орієнтованих завдань (конкурси «Інтелектуал»);
– володіння на високому рівні професійною термінологією (конкурс «Тезаурус»;
– прагнення до пошуку креативного вирішення практичних завдань (конкурс «Знавці історії
психології»)
– вміння вербально та невербально передавати та розкодовувати інформацію (конкурс «Ми
не скажемо, а покажемо»);
– навички інтеріорізації теоретичних знань та практичного досвіду, критичного мислення
(конкурс «Відеоаналіз», конкурс «Психологічні кейси»);
– вміння складати вірші, програвати казку на новий лад з використанням професійної
термінології;
– майстерність використання інноваційних психологічних технологій (конкурс колажів)
– здатність креативно мислити та презентувати власний досвід (конкурс «Психологічна
казка»).
«Брейн-ринг» – це командна інтелектуальна гра, мета якої – сприяти розширенню знань у
галузі психології, формуванню позитивної мотивації та пізнавальних інтересів,
адаптаційного потенціалу, інтелектуальних здібностей; спонукати до самоосвіти й
самовдосконалення, а головне, розвиток згуртованості та єдності в процесі
командоутворення.

  

24.10.2020 Онлайн-зустріч «Використання інноваційних технологій в різних галузях психології» для слухачів науково-практичного курсу «Інноваційні практико-орієнтовані технології в психології»

В межах проведення науково-практичного онлайн-курсу «Інноваційні
практико-орієнтовані технології психології» 24.10.2020 року відбулася
підсумкова зустріч зі слухачами. Викладачі кафедри – Варіна Г.Б. та
Шевченко С.В. презентували сучасні інноваційні технології, що
використовуються в різних галузях психології. Було акцентовано увагу на
можливостях арт-терпевтичних технік, представлено вправи та методики, у
тому числі авторські розробки – особливості створення об'ємної пісочної
мандали в психокорекційній роботі. Було розглянуто основні інновації та
тенденції розвитку психології, сучасні технології та методики роботи в
інклюзивної практиці, використання інформаційних технологій в корекційної та
консультаційній практиці, секрети онлайн-консультування. Жвавий інтерес
викликали в учасників сучасні коучингові технології та можливості їх
використання в психологічній практиці. Закінчилася зустріч рефлексією та
зворотнім зв’язком.

 

 

23.10.2020 Трансформаційна гра «Розправ крила» для слухачів науково-практичного онлайн курсу «Інноваційні практико-орієнтовані технології в психології»

В межах проведення науково-практичного онлайн-курсу «Інноваціні
практико-орієнтовані технології психології» 23.10.2020 року для слухачів курсу
була проведена трансформаційна психологічна гра «Розправ крила». Авторами
та ведучими гри є викладачі кафедри психології Шевченко С.В. та Варіна Г.Б.
Трансформаційна психологічна гра «Розправ крила» – це подорож по
яскравому та цікавому шляху, етапи якого стосуються тих чи інших періодів
життя. В процесі гри учасники змогли познайомитися з унікальним
інструментом для професійної роботи з клієнтом, прокачати когнітивні процеси
особистості, усвідомити наявні знання, унікальність інформації, когнітивного
досвіду, отримати і усвідомити осяяння на шляху до «розкриття крил»;
усвідомити свої цінності, переконання; зрозуміти і прийняти свої зовнішні та
внутрішні ресурси – мотиваторів особистості; виявити ефективні і неефективні
стратегії і стереотипи поведінки, які виступають в якості обмежень на шляху до
«розкриття крил» і реалізації мети; побачити сенс кожного періоду (етапу)
свого життя, зрозуміти і прийняти його послання, знайти силу для зміцнення і
підтримки «крил». Дякуємо усім учасникам за активність та відкритість.

 

 

21.10. 2020

Обласний семінар з науково-технічної творчості «Реалізація науково потенціалу учнівської молоді шляхом залучення її до пошуково-дослідницької діяльності»

В межах проведення профорієнтаційної роботи, взаємодії зі стейхолдерами
та налаходження співпраці 21.10.2020 року викладачі кафедри психології – доц.
Шевченко С.В. та Варіна Г.Б. прийняли участь в обласного семінару з науково-
технічної творчості «Реалізація науково потенціалу учнівської молоді шляхом
залучення іі до пошуково-дослідницької діяльності». Захід був організований
Комунальним закладом «Центр позашкільної освіти» ММР ЗО та проходив в
онлайн форматі. Викладачі кафедри виступили з доповідю «Презентація
можливостей Лабораторії психофізіологічних досліджень як платформи для
реалізації науково-дослідницької діяльності учнівської молоді». Під час
виступу була презентована мета діяльності лабораторії, обладнання, його
можливості, переваги та унікальність. Також було акцентовано увагу на тому,
що Лабораторія сьогодні є науковим простором для творчої самореалізації
учнівської молоді. Для цього існує безліч можливостей для співпраці та
взаємодії – організація дослідницької діяльності учнів, проведення досліджень
з актуальних наукових проблематик, навчальні тренінги на сучасному
лабораторному обладнанні, навчально-тематичні екскурсії, консультаційні
заняття щодо організації науково-дослідницької діяльності учнів. Закінчився
захід рефлексією учасників, обговоренням подальших напрямів співпраці.

    

17.10.2020

Участь у Міжнародній конференції «ICHTML 2020: THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON HISTORY, THEORY AND METHODOLOGY OF LEARNING» Session 12B: ICon-MaSTEd 2020 Online: Educational Technology.

17 жовтня 2020 року викладачі кафедри психології (Варіна Г.Б., Каткова Т.А., Фалько Н.М.) прийняли активну участь у Міжнародній конференції «ICHTML 2020: THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON HISTORY, THEORY AND METHODOLOGY OF LEARNING» Session 12B: ICon-MaSTEd 2020 Online: Educational Technology. В рамках конференції викладачі продемонстрували результати міждисциплінарного дослідження «The peculiarities of the usage of ARtechnologies in the process of hardiness of future professionals» (автори: Осадчий В.В., Варіна Г.Б., Фалько Н.М., Каткова Т.А., Осадча К.П.). Доповідь учасники присвятили актуальним питанням інтеріоризації AR-технологій в процес підготовки конкурентоздатного, життєстійкого фахівця, що здатен до мобілізації та самореалізації внутрішніх потенційних ресурсів. В рамках наукового дослідження науковці продемонстрували досвід комплексного впровадження елементів доповненої реальності на основі концепції BYOD в програму розвитку життєстійкості – Hardiness Enhancing Lifestyle Program.  В ході демонстрації отриманих результатів наукового дослідження викладачі довели ефективність використання інноваційних AR технологій в структурі мобільних додатків в процесі розвитку компонентів життєстійкості особистості майбутнього фахівця. Також в ході обговорення учасники визначили перспективи подальших досліджень – розробку методології комплексного впровадження AR технологій у практику вищої школи з метою оптимізації підготовки майбутніх фахівців. Відповідний досвід участі у масштабній міжнародній міждисциплінарній конференції надає можливість науковцям розвивати та реалізовувати науково-пошуковий потенціал, розкриває можливості наукової співпраці та проектування стратегій актуальних, соціально зумовлених напрямів досліджень.

    

 

Запрошуємо пройти психодіагностичне дослідження на сучасному обладнанні у Лабораторії психофізіологічних досліджень кафедри психології МДПУ ім. Богдана Хмельницького. Контактні дані на флаєрі

    

 

 

22.09.2020 р. Практичне заняття в Лабораторii психофiзiологiчних дослiджень

Знайомство з сучасними методиками психодiагностики, найповнiшою базою тестових норм, що наявнi в Лабораторii психофiзiологiчних дослiджень, відбулося в межах дисциплiни “Психофiзiологiя з практикумом” для здобувачів освіти другого рівня. Викладач і завідувач лабораторії – доц. Шевченко С.В.