Архів новин кафедри психології 2022-2023 н.р.

 

ВІТАЄМО З ЧЕРГОВИМ ВИСОКИМ ЗДОБУТКОМ!

Колектив Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького вітає здобувачку вищої освіти спеціальностей 013 Початкова освіта та 053 Психологія Сухомлінову Анастасію, яка увійшла до складу експертів з акредитації освітніх програм з числа здобувачів вищої освіти Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти!

Ми пишаємось кожним новим успіхом наших здобувачів та щиро бажаємо амбітній та прогресивній студентській молоді подальших нових яскравих перемог!

ВІТАЄМО НАЙКРАЩУ МОЛОДЬ МДПУ З ПЕРЕМОГОЮ!

У п’ятницю, 1 червня на території Класичного Приватного Університету у місті Запоріжжі відбувся масштабний студентський турнір серед закладів вищої освіти “University CUP”!
Команди з 5 кращих студентів кожного навчального закладу змагалися у неймовірно яскравій битві за медалі, кубок і звання найактивнішого закладу вищої освіти!
Приголомшливий формат заходу – імпровізація у стилі популярних українських YouTube та телепроектів, де кожен може відчути себе в ролі учасника, вразив наших молодих та креативних!
Вітаємо кращих представників студентського колективу МДПУ імені Богдана Хмельницького з ПЕРЕМОГОЮ!
Розумейко Назара та Устюгову Ганну – здобувачів факультету інформатики, математики та економіки;
Устюгову Яну – здобувачку хіміко-біологічного факультету;
Сухомлінову Анастасію – здобувачку спецыальності Психологія на ОР Магістр ;
Крупініч Віталія – здобувача природничо-географічного факультету.
Колектив університету пишається своєю талановитою молоддю! Ви – найкращі!

 

Магістральний mini-Edcamp Melitopol  «Об’єднані та непереможні» – нові підходи у відновлення освіти нашого регіону

4 червня в онлайн форматі викладачі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького стали сіп організаторами та активно приймали участь у проведені Магістрального mini-Edcamp Melitopol  «Об’єднані та непереможні».

Відповідний захід є унікальним в тому, що в перше була створена продуктивна платформа для комунікації та взаємодії провідних викладачів з різни освітніх ланок – загальної середньої освіти за вищої освіти. Співорганізаторами заходу стали Гімназія № 8 Мелітопольської міської ради Запорізької області (Олена Заменягре), Ліцей № 16 Мелітопольської міської ради Запорізької області (Наталя Савченко). На заході в онлайн форматі були представлені три експертні паралелі, де найкращі фахівці нашого університету презентували свої практико орієнтовані розробки, залучати до інтерактивної взаємодії всіх учасників.

В першій експертній паралелі «Психологія незламності» викладачка кафедри психології, доцентка Наталя Гузь стала спікеркою локації «Самопідтримка та резильєнтність особистості в складних життєвих ситуаціях», де розглянули сучасні практико орієнтовані підходи збереження життєстійкості особистості в сучасних умовах воєнних дій. Викладачка кафедри психології, доцента Олеся Прокоф’єва в процесі проведення локації “Шлях до психічного благополуччя або як бути щасливим» на основі теорії Мартіна Селінгмана продемонструвала практичні вправи для підвищення психічного благополуччя, поділилася 8 способами стимуляції позитивних емоцій у дітей.

В рамках проведення вчительських сесій Світлана Шевченко, доцента кафедри психології» продемонструвала можливості впровадження авторської профорієнтаційної гри «Дерево професій» в сучасний освітній простір та коучингову практику. Разом зі спікер кою учасники познайомилися з особливостями усвідомленого вибору професії, побудови вектору майбутнього успішного життя. В безпечному ігровому просторі кожен учасник спробував знайти власні ресурси, усвідомити потреби та мотиви професійної діяльності.

На панельній дискусії “Стійкість та відновлення ресурсів у воєнний час”, модераторкою якої була Світлана Шевченко, експертки (Галина Шиліна, Наталя Фалько, Дафна Максимов, Ірина Гондюл) обговорювали актуальні питання відновлення освітнього простору м. Мелітополя та регіону у післявоєнний час. В процесі панельної дискусії обговорювали пріоритетні шляхи та практичні заходи відновлення освітньої системи (Галина Шиліна), інтеграцію сучасних психологічних технологій  в освітній процес з метою збереження психологічного здоров’я суб’єктів освітнього процесу (Дафна Максімов), інноваційні європейські набдання, які допоможуть у відновленні освіти (Ірина Гондюл). Наталя Фалько, в.о ректора МДПУ ім. Б. Хмельницького, доцента кафедри психології, представила модель та практико орієнтовані  кроки трансформації вищої освіти, наголошуючи на важливості реінтеграції та зміни вектору функціонування вищої освіти в процесі підготовки кадрового потенціалу нашого регіону після де окупації. В конструктивному діалозі та співпраці експерти та учасники мали нагоду побудувати шляхи ефективної комунікації, відновлення та об’єднання освітнього середовища.

Магістральний mini-Edcamp Melitopol  «Об’єднані та непереможні»  – це ефективна комунікативна платформа, що об’єднує всіх суб’єктів освітнього процесу на шляху до реінтеграції  якісної освіти та підготовки конкурентоздатних фахівців на шляху до відновлення нашого регіону.

02.06.2023р. Було проведено семінар «Обізнаність про свої права –перший крок до їх захисту».

Захід було ініційовано Студентською радою Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького. Спікерами виступили співробітники Психологічного центру і члени Комісії щодо Протидії та запобігання булінгу, дискримінації, сексуального насильства в університеті доцент Гузь Н.В. та доцент Кобильнік Л.М. Метою проведення семінару було надання актуальної інформації здобувачам щодо забезпечення рівних можливостей щодо реалізації прав і свобод усіх учасників освітнього процесу, підтримання в університеті безпечного середовища, вільного від булінгу (цькування), дискримінації, сексуальних домагань, приниження честі та гідності особи, залякування чи експлуатації, гендерної нерівності та інших проявів неетичної поведінки; формування негативного ставлення до насилля, захисту психологічного здоров’я учасників освітнього процесу.

24 травня 2023 р. відбувся перший передзахист кваліфікаційних робіт ОП Психологія. Практична психологія спеціальності 053 Психологія.

Здобувачі продемонстрували проміжні результати актуальних наукових досліджень, зазначили, яку вони проходили неформальну освіту для поглиблення знань з теми дослідження. Особливо хотілось би відзначити роботи Мартинової-Ганецької Тетяни “Гендерні особливості впливу стресогенних чинників на прояв неврозу”, Єсіної Олесі “Особливості взаємозв’язку емоційного вигоряння з самоідентифікацією у військовослужбовців при виконанні бойових завдань”, Емінової Елли “Особливості копінг-стратегій поведінки жінок, які вимушено мігрували в Англію”, Сухомлінової Анастасії “Використання дихальних технік у процесі зниження рівня тривожності у внутрішньо переміщених осіб”. Пишаємося вашими здобутками!

 

ДО УВАГИ АКАДЕМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ УНІВЕРСИТЕТУ!

Кафедрою ботаніки і садово-паркового господарства був організований та проведений круглий стіл «ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГАРДЕНОТЕРАПІЇ В УКРАЇНІ».

Захід був присвячений 100-річному ювілею МДПУ імені Богдана Хмельницького!

З вітальним словом до учасників звернулась в.о. ректора університету Наталя Фалько та заступник Мелітопольського міського голови Михайло Семікін.
Спікерами круглого столу стали:
Олександр Жуков – доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри ботаніки та садово-паркового господарства МДПУ імені Богдана Хмельницького – «Гарденотерапія новий освітній напрямок у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького»;
Олеся Прокоф’єва – кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології МДПУ імені Богдана Хмельницького – «Психологічна складова ОНП «Гарденотерапіїя»»;
Ксенія Возніцина – директорка Центру психічного здоров’я й реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України – «Український контекст війни»;
Надя Лобнер (Австрія) – політолог, садівничий терапевт, докторка філософії – «Лікувальне садівництво з біженцями та мігрантами»;
Фіона Теккерей (Велика Британія) – головна виконавча директорка шотландської мережі терапевтичного садівництва «Trellis» – «Терапевтичне садівництво у Шотландії: портрет нової професії».

В обговоренні доповідей прийняли участь:
Науменко Наталя, заступниця директора КНП «Центр надання соціальних послуг та медичної реабілітації ММР ЗО;
Гнатів Олена, кандидатка педагогічних наук, заступниця директора з навчально-виховної роботи Мелітопольської гімназії №22;
Володимир Петров БФ “Світ Українцям”, Запоріжжя;
Зирянов Вячеслав,  директор БФ «Добряк» Київ;
викладачі кафедри психології, а також студенти та аспіранти факультетів.

Ми висловлюємо вдячність всім учасникам зустрічі за бурхливе обговорення ОНП “Гарденотерапія”!

 

26 квітня відбулась загальна кураторська година 26 квітня о 13.45 – “Чорнобиль – біль України”

26 квітня 1986р. світ став свідком жахливої катастрофи в історії людства, наслідки якої досі віддаються жахливим відлуння.
У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли всі спали безтурботним сном, о першій годині 23 хвилини над IV реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум’я. Сталася аварія на Чорнобильській АЕС 
У ліквідації аварії брали участь 600 000 людей: пожежники та медики, військовослужбовці та персонал станції – вони виконували свій обов’язок, ризикуючи своїм здоров’ям та життям.
З найближчого міста Прип’яті для гасіння пожежі було вивезено понад 100 пожежників. Саме вони взяли на себе найбільшу дозу опромінення 
Пам’ятаймо про тих, хто загинув у чорнобильському пеклі. і робімо усе, щоб ніколи у людській історії не повторився Чорнобиль.

21 квітня науково-педагогічні працівники кафедри Психологія запросили на відкриту лекцію “Елективний (селективний) мутизм як реакція психіки дитини на стресову ситуацію” Юлію Поліщук

старшого викладача Дніпровського національного університету, дефектолога, логопеда, медичного психолога.

Учасники заходу дізнались про поняття явища елективного мутизму, історію його відкриття, критерії діагностики МКЛ. Отримали рекомендації вихователям та педагогам у роботі з дітьми з цим явищем

Найцікавішим було слухати історії з власного досвіду Юлії Віталіївни і про авторську схему корекційної роботи з дитиною з елективним мутизмом з використанням методів арт-терапії

Під час заходу слухачі ділилися своїми враженнями, тримали зворотній зв’язок та були дуже зацікавлені в обговоренні нагальних питань

Висловлюємо вдячність від колективу кафедри психології та здобувачів Поліщук Юлії Віталіївні за організацію даного заходу, цікаву та корисну інформацію та професійні поради.Такі зустрічі мають надзвичайно важливе значення для молодих спеціалістів.

 

 

25 березня 2023 року на базі Музею книги і друкарства України (м. Київ), науковці Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, як співініціатори разом з науковими співпрацівниками Музею книги і друкарства України, взяли участь в роботі круглого столу «Жінка і війна («жіноче обличчя» війни»).

В рамках засідання були розглянуті такі питання: жінка і війна в історичній ретроспективі; гендерні виміри війни; стигма окупації: українські жінки в суворих реаліях воєнного часу; жінки-войовниці, волонтерки, біженки, жертви, колаборантки; прихований фронт українських освітянок, жіночі історії багатокультурних громад: роль міжнародної спільноти у підтримці української жінки, тощо. Виконувачка обов’язків ректора МДПУ ім. Богдана Хмельницького, доц.. Н.М. Фалько поділилась досвідом ролі жіноцтва МДПУ у збереженні вишу (сторінки ще ненаписаних книжок).
Крім науковців українських вишів, до заходу долучились Оксана Мазур – мати-героїня, ст. лейтенант ЗСУ, військова психологиня, волонтерка, авторка книги “Стрес комбата”, письменниця і волонтерка – Марія Морозенко, Daniel Watt – журналіст, режисер, сценарист з Кракова (Польща), загалом до обговорення офлайн й онлайн долучилося більше 100 учасників і учасниць.
Оскільки ця нагальна тематика визвала резонанс й зацікавленість, а ми були обмежені в часі, продовження круглого столу відбудеться 31 березня 2023 року в м. Запоріжжя (на базі МДПУ імені Богдана Хмельницького) й тепер до слова будуть запрошені представники й представниці національно-культурних товариств, освітяни, громадські активістки, держслужбовці, науковці та всі зацікавлені.
Засідання круглого столу також проходитиме в онлайн та офлайн форматі.

 

 

 

Щиро вдячні пані Наталії Савелюк за змістову гостьову лекцію!

20 березня для здобувачів спеціальності 053 Психологія докторка психологічних наук, професорка кафедри психології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка і професорка кафедри соціальної роботи та психології Національного університету «Запорізька політехніка» Наталія Савелюк провела гостьову лекцію «Психологічні засади управління конфліктами в команді». На заході зібралося понад 60 учасників, були присутні і фахівці з партнерських закладів вищої освіти: Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Лекція проводилася в рамках освітніх компонентів «Конфліктологія та медіація» освітньої програми другого (магістерського) рівня вищої освіти освітньої програми Психологія. Практична психологія та «Конфліктологія» освітньої програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітніх програм Психологія. Клінічна психологія та Психологія. Психологічне консультування.
Колектив кафедри психології висловлює щиру вдячність Тернопільському національному педагогічному університету імені Володимира Гнатюка та особисто докторці психологічних наук Наталії Савелюк. Запрошуємо до подальших зустрічей!

10 лютого 2023 р. відбувся форум «Перспективи розвитку освітніх програм спеціальності 053 Психологія: Погляд стейкхолдера» в онлайн форматі за участі закордонних колег.

Організаторами форуму виступили гаранти освітніх програм кафедри психології: в.о. ректора, доцент Фалько Наталія Миколаївна (ОП Психологія. Практична психологія. ОР Магістр), керівник Центру експертизи і моніторингу якості освітнього процесу, доцент Прокоф’єва Олеся Олексіївна (ОП Психологія. Клінічна психологія. ОР Бакалавр), професор Ковальова Ольга Вікторівна (ОП Клінічна і реабілітаційна психологія. ОР Магістр), доцент Шевченко Світлана Віталіївна (ОП Психологія. Психологічне консультування. ОР Бакалавр).

Радо зголосилися до участі у форумі запрошені гості, зовнішні стейкхолдери, студентські гаранти освітніх програм:

Семікін Михайло Олександрович – заступник Мелітопольського міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади,

Ренферт Наталія Євгеніївна – психолог, травматерапевт Психосоматичної реабілітаційної клініки Альпенблік, Існі-Ноєтраухбург (Німеччина),

Емінова Елла Сергіївна – психолог у Центрі надання психологічної допомоги для українців в Garden Lane Church , Велика Британія, студентський гарант ОП Психологія. Практична психологія. ОР Магістр, випускниця ОП Психологія. Клінічна психологія. ОР Бакалавр,

Ткачова Тетяна Анатоліївна – фахівець з навчання, оцінки та розвитку персоналу ПрАТ МХП “Оріль-Лідер”,

Кваша Наталія Валентинівна – методист Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), випускниця ОП Психологія. Практична психологія. ОР Магістр,

Мостова Тетяна Олександрівна – директор КЗ «Василівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3» Василівської міської ради Запорізької області,

Поліщук Юлія Віталіївна – старший викладач Дніпровського національного університету, дефектолог, логопед, медичний психолог,

Бреславець Людмила Георгіївна – практичний психолог, арттерапевт, директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Солоницівської селищної ради,

Петров Володимир Миколайович – психолог-волонтер, простір для ВПО Шелтер, випускник ОП Психологія. Психологічне консультування. ОР Бакалавр, здобувач ОП Психологія. Практична психологія,

Мусієнко Наталія Юріївна – психолог Мелітопольського районного відділу 1 філії Державної установи “Центр пробації” у Запорізькій області,

Муха Людмила Вікторівна – волонтер Благодійної організації «Світ українцям», здобувач ОП Психологія. Клінічна психологія. ОР Бакалавр,

Іовова Ірина Володимирівна – практичний психолог Ліцею № 16 Мелітопольської міської ради Запорізької області,

Сухомлінова Анастасія Сергіївна – голова студентської ради університету, здобувачка ОП Психологія. Практична психологія,

Устюгова Яна Едуардівна – голова студентської ради хіміко-біологічного факультету, лаборант кафедри психології;

Станкова Олександра Валеріївна – студентський гарант, здобувачка ОП Психологія. Психологічне консультування,

Барабашенко Аліна Сергіївна – студентський гарант, здобувачка ОП Психологія. Клінічна психологія.

У форумі приймали участь науково-педагогічні працівники з групи забезпечення освітніх програм: доцент Кобильник Лілія Миколаївна, доцент Гузь Наталія Василівна, а також старший лаборант кафедри психології Ціомашко Світлана Дмитрівна.

Під час форуму були обговоренні вектори співпраці стейкхолдерів і гарантів освітніх програм, механізми і процедури впливу стейкхолдерів на освітню програму і якість освітнього процесу на освітній програмі, зокрема внесення пропозицій до визначення мети ОП, формулювання галузевого і регіонального контексту ОП, визначення переліку обов’язкових і вибіркових освітніх компонентів, програми практик, тем кваліфікаційних робіт і атестації здобувачів.

Робота на форумі проводилась у підгрупах, на які були розподілені учасники за відповідно до освітніх програм. Під час роботи у підгрупах відбулося обговорення змісту освітніх програм, запропоновані зміни у переліку обов’язкових і вибіркових освітніх компонентів, компетентностей, якими має володіти сучасний психолог. Активна дискусія відбулася стосовно психодіагностичних компетентностей психолога, компетентності у наданні психологічної допомоги за допомогою сучасних технологій, зокрема тілесної терапії, когнітивно-поведінкової терапії, компетентностей у коучинговій діяльності, компетентності у роботі з психічною травмою. Стейкхолдерами було також рекомендовано ввести вибірковий курс для ОР Бакалавр галузі знань 01 Освіта/Педагогіка курс “Психолого-педагогічна робота з травмою”.

Наприкінці зустрічі професор Ковальова Ольга Вікторівна запросила стейкхолдерів до проведення гостьових лекцій і спільних майстер-класів

Результати форуму «Перспективи розвитку освітніх програм спеціальності 053 Психологія:
Погляд стейкхолдера» будуть обговорені на розширеному засіданні кафедри психології задля змістового оновлення у 2023 році освітніх програм Психологія. Клінічна психологія. ОР Бакалавр, Психологія. Психологічне консультування. ОР Бакалавр, Психологія. Практична психологія. ОР Магістр, Клінічна і реабілітаційна психологія. ОР Магістр.

Дякуємо всім учасникам за активну участь і запрошуємо до нових зустрічей!

 

 

25 та 30 січня 2023 відбулись настановчі конференції з Виробничої практики з фаху для здобувачів за спеціальныстю 053Психологія, Галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки.

25.01.2023 р. о 14-00 на платформі ЦОДТ керівником практики доцентом Кобильнік Л.М. проведено настановчу відеоконференцію з ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ (З ФАХУ) для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ІV курсу (групи 319с) Освітньо-професійної програми Психологія. Психологічне консультування, Спеціальності 053 Психологія, Галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки.
Здобувачів ознайомлено з метою, завданнями, термінами практики, що відбуватиметься з 30.01.2023 р. по 26.02.2023 р.; переліком компетентностей та програмних результатів, які набуваються здобувачами вищої освіти під час проходження практики.
30.01.2023 року відбулась настановча конференція з питань організації виробничої (профілактичної) практики для здобувачів першого (бакалаврського) рівня 320-с групи спеціальності 053 Психологія. У здобувачів одразу двох освітніх програм (Психологія. Психологічне консультування та Психологія. Клінічна психологія) з 6.02.2023 року розпочинається практика, що буде проходити на базі психологічного центру МДПУ імені Богдана Хмельницького. Мета практики – ознайомлення з особливостями планування та здійснення діагностичної та психопрофілактичної роботи психолога.
На конференції здобувачі були ознайомлені з програмою та завданнями практики, переліком компетентностей та програмних результатів, які набуваються здобувачами під час проходження практики, змістом й вимогами оформлення звітних матеріалів практики, критеріями її оцінювання. Детально розглядались питання формування та удосконалення професійно-орієнтованих умінь та навичок проведення психоконсультативної роботи; формування та розвиток професійної позиції та етико-професійної поведінки психолога-консультанта, професійної рефлексії власного психологічного стану та його динаміки в процесі взаємодії з клієнтом, тощо.

Виклики сьогодення вимагають від фахівців вміння реагувати на них та організовувати заходи щодо охорони психічного та психологічного здоров’я, попередження неблагополуччя у розвитку людини, групи, суспільства, відхилень у розвитку особистості, виникнення конфліктів та проблем у міжособистісних стосунках, запобігання створенню конфліктних ситуацій з урахуванням надбань сучасної психологічної практики.

 

 

11 січня 2023 року заступник завідувача кафедри психології, к.психол.н., доцент Прокоф’єва О.О. провела методичний семінар з розгляду проблем якості методичного забезпечення в умовах дистанційного навчання «Силабус як інструмент комунікації між здобувачем та викладачем. Погляд експерта Національної агенції із забезпечення якості вищої освіти».

Обговорювалися питання щодо перегляду силабусів освітніх компонентів усіх рівнів вищої освіти:

  • виключення російськомовних джерел із списку літератури, виходячи з об’єктивного стану, в якому перебуває Україна у зв’язку з військовою агресією з боку російської федерації;
  • збільшення обсягів сучасної та іншомовної літератури;
  • включення наукових публікацій викладачів кафедри, які відносяться до тем курсу.

Дякуємо учасникам за плідну співпрацю!

 

ДОЛАЄМО ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ ТА УСПІШНО ЗАХИЩАЄМО ДИПЛОМНІ РОБОТИ!

Сьогодні відбувся захист дипломних робіт здобувачів магістратури, спеціальності “Психологія”. Проблеми зі світлом та відсутність інтернет-з’єдненням, нажаль, стали буденністю… Щоб не переривати навчальний процес, наша випускниця захищала свою дипломну роботу прямо з робочого місця. У такі моменти бракує слів, щоб передати гордість за наших здобувачів та в цілому українського народу!

 

 

 

 

13 грудня у здобувачів вищої освіти другого ( магістерського) рівня спеціальності 053 Психологія заочного відділення розпочався екзаменаційно-атестаційний період з відповідних дисциплін

 

7 грудня на кафедрі Психології відбулась зустріч зі студентськими гарантами та здобувачами першого року навчання спеціальності 053 Психологія

Модераторами зустрічі стали гаранти ОП спеціальності 053 – доц. Фалько Н.М., доц. Шевченко С.В., доц. Прокоф’єва О.О.

Здобувачі вищої освіти дізнались про зобов’язання студента-гаранта, про порядок роботи Школи гаранта; обговорювали нагальні питання стосовно Освітніх програм спеціальності 053 Психологія, проводили аналіз опитування здобувачів вищої освіти відповідної спеціальності, а модератори проводили тренінгові вправи з присутніми для закріплення матеріалу.

Усі присутні активно долучались до дискусій, кожен бажаючий висловлював свою думку стосовно актуальних питань і ділились своїми враженнями під час навчання.

 

 

29 листопада в межах програми «Гість університету» в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького 29 листопада 2022 року відбулася відкрита лекція за темою: «ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В РОБОТІ З НЕМОВЛЕННЄВИМИ ДІТЬМИ»

за освітніми компонентами «Спеціальна психологія», «Клінічна психологія», «Нейропсихологія», «Технології проведення корекційно-розвиткових занять», «Психофізіологія з практикумом»
 Лектором виступила Юлія Поліщук – старший викладач кафедри педагогіка та спеціальна освіта Дніпровського національного університету, голова Громадської організації «Центр розвитку, корекції, психіатричної, психологічної, педагогічної допомоги для дітей та дорослих «Територія розвитку»», член асоціації «Дитячих та сімейних психологів України», медичний психолог, арт-терапевт, дефектолог, логопед, педагог, ведуча освітніх вебінарів для фахівців допомогаючих професій. На лекції було продемонстровано передові практики, презентовано новітні інноваційні технології в роботі з дітьми, що мають мовленнєві порушення. Здобувачі мали змогу ознайомитися з особливостями та перевагами таких методами як мікрополяризація, високочастотна терапія, су-джок терапія, ігри з фітболом та інше.
Зустріч спрямована на формування в здобувачів компетентностей за відповідними освітніми компонентами.
Модераторами заходу виступила – к.психол.н., доцент кафедри психології Шевченко С.В.
Дякуємо Юлії Поліщук за представлення цікавого досвіду на відкритій лекції, що є свідченням її високого професійного, науково-методичного рівнів
Сподіваємося на подальші партнерські відносини та плідну співпрацю.
 Посилання на сторінки Юлії
• оо «территория развития»
• группа «конференции в территории развития»

        

 

 

 

17 листопада співробітники психологічного центру МДПУ – кандидат психологічних наук, доцент Шевченко С.В. – організували і провели профорієнтаційну гру “ДЕРЕВО ПРОФЕСІЙ” на платформі Zoom

До гри долучилися здобувачі двох закладів вищої освіти: МДПУ ім. Богдана Хмельницького та Криворізького державного педагогічного університету
Мета заходу полягала:
🔍у створенні умов для прояву творчого й інтелектуального потенціалу здобувачів;
🔍у формуванні уміння оцінювати й аналізувати предмети, якості й явища з різних точок зору;
🔍у розвитку комунікативних здібностей здобувачів
🔍у формуванні свідомого вибору майбутньої професії
Учасникам було запропоновано ігрові методики визначення їх професійних здібностей. Кожен мав змогу обрати свій варіант та прокоментувати або пояснити його. Майже всі брали активну участь в обговореннях та дискусіях, висловлювали свої думки та побажання, наводячи приклади з особистого життя

 

 

 

26.10.2022 р. від Психологічного центру університету відбувся семінар-тренінг “SELF-MANAGEMENT: вектори самозбереження та самозцілення в умовах воєнного конфлікту”,

організіторами та ведучими якої були: к. психол.н., доцент Шевченко С.В.

Під час тренінгу обговорювались такі питання:
📌про поняття «самоменеджмент»;
📌Як розвинути навички раціонального використання свого часу та розстановки пріоритетів;
📌Про правила постановки цілей;
📌Про усвідомлення своїх можливостей щодо досягнення мети; формування відповідальності за свої дії і рішення; підвищення компетенції щодо менеджменту часу як особистого ресурсу самозбереження

Присутні брали активну участь в дискусіях, ставили питання, які їх цікавлять, ділилися своїм досвідом та враженнями

 

 

 

19 жовтня на платформі Зум від Психологічного центру університету відбувся науково-практичний семінар “Запобігання та протидія проявам домашнього насильства”

для здобувачів вищої освіти університету, який організувала і провела кандидат психологічних наук, доцент Гузь Наталія Василівна

Метою семінару є інформування здобувачів освіти про:
📎 те що є насиллям у сім’ї
📎 як цього уникнути
📎 куди звертатися, якщо ти став свідком чи учасником домашнього насилля

Слухачі дізнались що є проявом насилля, які дії допомагають його уникнути, до яких соціалних служб необхідно звертатись, якщо стали учасником або свідком насилля у сім’ї; брали активну участь  та висловлювали свої думки в обговореннях актуальних питань.

✅Ознайомитись з інформацією щодо правової допомоги постраждалим від домашнього насильства можна за цим посиланням.

 

 

 

 

19 жовтня 2022 р. на кафедрі психології відбулася організаційна зустріч з питання формування індивідуальної освітньої траєкторії

зі здобувачами освіти ОП Психологія. Клінічна психологія і ОП Психологія. Психологічне консультування ОР Бакалавр та ОП Психологія. Практична психологія ОР Магістр

Ініціаторами зустрічі виступили гаранти освітніх програм Шевченко С.В., Прокоф’єва О.О., Фалько Н.М. та куратори ECTS Кобильнік Л.М. На початку зустрічі НПП пояснили нормативні засади формування індивідуальної освітньої траєкторії, механізми вибору освітніх компонентів на 2023-2024 н.р. Далі послідувало обговорення зі здобувачами змістового наповнення запропонованих вибіркових освітніх компонентів. Наостанок відбувся вибір ОК окремо для кожної освітньої програми.
 Наступного року здобувачі ОП Психологія. Психологічне консультування вивчатимуть психологію влади, психологію здоров’я, психологію травми, психологічну безпеку і життєстійкість особистості, психологію управління персоналом, психологію профорієнтаційної роботи. Здобувачі ОП Психологія. Клінічна психологія: психологію залежної поведінки, психологію стресу, психосоматику і основи тілесної терапії, конфліктологію і медіацію, психолоію щастя. Здобувачі ОП Психологія. Практична психологія – психологію залежної поведінки, психологію стресу, психологію травми

 

 

29.09.2022 році на платформі ZOOM викладач-стажист кафедри Психологія організував і провів онлайн семінар: “Вибір завжди є: профілактика залежностей”

для здобувачв вищої освіти 1-4 курсів та кураторів академічних груп Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького

Мета семінару полягала:
🔹у пропаганді здорового способу життя, сформувати у студентів негативне ставлення до вживання психотропних речовин, які завдають великої шкоди здоров’ю людей;
🔹у вихованні почуття відповідальності за свої вчинки, уміння самооцінювати їх.

Семінар був дуже відвертим та щирим, студенти активно приймали участь у дискусіях та висловлювали свої думки

 

 

 

 

22 вересня керівник Психологічного центру
Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, кандидат психологічних наук, доцент Кобильник Лілія Миколаївна організувала і провела науково-практичний семінар «Психологічна підтримка: турбота про себе, колег та здобувачів в умовах військових дій»

Головною метою науково-практичного семінару є психологічна і соціально-психологічна допомога для себе та оточуючих в умовах війни

Здобувачі вищої освіти та куратори академічних груп ознайомились з інформацією щодо психологічних технік:
✔️профілактики і самодопомоги під час стресових станів як наслідок військових дій
✔️позитивні способи подолання стресового стану
✔️відновлення ресурсу після гострих емоційних станів

Пам’ятайте: стрес- це нормальна реакція на ненормальні події! Володіючи базовими техніками емоційної регуляції, Ви завжди можете допомогти собі та оточуючим!

Ознайомитися з інформацією про інші цікаві заходи та методичні рекомендації для кураторів, матеріалами для здобувачів вищої освіти можна на офіційній сторінці Психологічного центру МДПУ ім.Б.Хмельницького за посиланням …..

Бережіть себе!💙💛

23.06.2022 Інформування

Посилання на корисні матеріали:

  1. Рекомендації щодо виявлення та реагування на випадки жорстокого поводження з дітьми в умовах воєнного стану – https://www.unicef.org/ukraine/documents/child-abuse-in-martial-law

В умовах воєнного стану в Україні, масової евакуації та переміщення дітей, сімей з дітьми з населених пунктів, де ведуться активні бойові дії, значно зростає загроза життю та здоров’ю дітей, а також ризик вчинення різних форм жорстокого поводження з ними, адміністративних чи кримінальних правопорушень по відношенню до дітей.

 2. Рекомендації для батьків щодо підтримки дітей, які втратили здоров’я та зазнали ушкоджень внаслідок війни – https://www.unicef.org/ukraine/documents/recommendations-for-parents-injured-children

Ці рекомендації допоможуть вам:

  • підтримати себе та дитину, котра втратила здоров’я внаслідок ушкоджень і травмувань;
  • підготуватися до нелегкої до розмови з нею про те, що сталося;
  • допомогти їй адаптуватися в нових умов існування і впоратися з труднощами, з якими зустрілася вся родина.

 3. Правова допомога постраждалим від домашнього насильства – Матеріали Міністерства юстиції України – https://minjust.gov.ua/m/pravova-dopomoga-postrajdalim-vid-domashnogo-nasilstva

  

Посилання на матеріали для фахівців

 1. Організація роботи психолога із випадками сексуального насильства щодо дитини – https://www.unicef.org/ukraine/documents/sex-violence-and-children

2. Як надати першу допомогу особам, які пережили гендерне насильство – https://help.unhcr.org/italy/wp-content/uploads/sites/85/2022/04/Italy-GBV-Pocket-Guide-UKR.pdf

3. Запобігання та протидія проявам насильства: діяльність закладів освіти. Навчально-методичний посібник – https://uni.cf/39MZljt

4. Посібник для членів загону швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України “Перша психологічна допомога” https://bit.ly/3tTbH0k

5. Практичний посібник “Втрачені зв’язки. Психосоціальна підтримка людей, які втратили зв’язок з членами своєї родини”  – https://bit.ly/3OysAFn

6. Брошура “Перша психологічна допомога”  – https://bit.ly/3HKOnYj

Добірка матеріалів підготована фахівцями Психологічного центру МДПУ імені Богдана Хмельницького