Архів новин 2022-2023 н.р.

ВІДБУВСЯ ЗАХИСТ КУРСОВИХ РОБІТ

24 травня відбувся захист курсових робіт здобувачів вищої освіти 2 курсу спеціальності «Дошкільна освіта» денної форми навчання. Здобувачі презентували цікаві та різноаспектні доповіді за результатами своїх наукових робіт, після чого відповіли на уточнюючі запитання від членів комісії. Було висвітлено актуальні проблеми сьогодення в галузі дошкільної педагогіки, представлено змістовні висновки за результатами теоретичних досліджень, наведено переконливі приклади.

Здобувачі продемонстрували вміння не тільки грамотно побудувати своє дослідження та оформити його відповідно до всіх вимог, але й належно представити його наукову новизну, теоретичне та практичне значення, взяти участь у дискусії стосовно основних положень роботи.

Вітаємо молодих науковців із їх першими науковими здобутками!

 

 

ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА ЗУСТРІЧ З УЧНЯМИ 10 КЛАСІВ

10 травня 2023 року в онлайн-режимі була проведена зустріч з учнями 10 класів та класними керівниками НВК № 3 м. Кам’янець-Подільський (Хмельницька область). У заході взяли участь 23 учні 10 класів школи.

Викладач-стажист кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи, Негрій О. І., розповіла про переваги навчання в МДПУ імені Богдана Хмельницького.

Також для школярів було проведено анкетування, перегляд презентації про МДПУ імені Богдана Хмельницького, умови вступу в 2023 навчальному році, освітні програми університету, наукову роботу здобувачів вищої освіти, виховну роботу, волонтерство в умовах воєнного стану та співпрацю з міжнародними установами.

Дякуємо адміністрації школи та учням за участь в заході!

Запрошуємо до співпраці!

 

 

ЗУСТРІЧ ЗДОБУВАЧІВ З OUTREACH COORDINATOR МЕРЕЖІ EDUCATIONUSA UKRAINE

У межах плану розвитку міжнародної співпраці та формуванні у студентської спільноти навичок академічної мобільності було організовано та проведено зустріч здобувачів кафедр дошкільна освіта і соцііальна робота і кафедри початакової і спеціальної освіти з Вікторією Красутською Outreach Coordinator мережі EducationUSA Ukraine (24.04.2023). Зустріч мала проходила онлайн і мала форму практико-орієнтованого семінару на тему: Успішний шлях до навчання в американських університетах / Successful Path to U.S. Universities. Мережа EducationUSA Ukraine є частиною мережі Державного департаменту США, яка забезпечує промоцію вищої освіти у США серед студентів усього світу, пропонуючи точну, повну та актуальну інформацію про можливості навчання в акредитованих вищих навчальних закладах Сполучених Штатів Америки. На семінарі студенти мали змогу дізнатися про навчатися на програмі бакалаврату чи магістратури у США, уточнити аспекти процесу вступу та як покращити свій профіль і освоїти пакет заявок.

Серед питань, що цікавили здобувачів: Як і коли починати підготовку до аплікації? Фінансування своєї освіти та послуги, що надають центри EducationUSA?

 

 

МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ФОРУМ «ART ONLINE BRIDGE»

12 квітня 2023 р. в рамках проведення ІV частини міжнародного мистецького онлайн-проєкту «Unity art project Melitopol» «ПРИВІТ! МИ З УКРАЇНИ!» пройшов Міжнародний науково-методичний форум «ART ONLINE BRIDGE» на тему «Актуальність проблеми та наукові погляди щодо виховання особистості в системі суспільно-освітніх трансформацій та змін».

До участі у форумі були запрошені науково-педагогічні працівники, керівники й співробітники методичних установ сфери освіти та культури, здобувачі закладів вищої освіти, викладачі мистецьких шкіл, а також усі зацікавлені особи.

Головна мета проведеного заходу – обмін досвідом педагогів-практиків, волонтерів з України та країн ЄС.

Обов’язки модератора заходу виконувала Житнік Тетяна (канд.пед.наук, доцент кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи МДПУ імені Богдана Хмельницького).

На початку форуму з вітальним словом до присутніх звернулась Ляпунова В.А. (професор, завідувач кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи МДПУ імені Богдана Хмельницького).

Цікавий досвід своєї роботи презентували:

  1. Сукенник Ростислав – Голова об’єднання українських організацій у Німеччині;
  2. Сукенник Ольга – Асоціація українців північної Німеччини, Українська суботня школа у Гамбурзі (м. Гамбург, Німеччина);
  3. Резнікова Марія – Співзасновниця Німецько-українського товариства ДАХ (м. Любек, Німеччина).
  4. Саєнко Юлія – канд.пед.наук, доцент кафедри початкової і спеціальної освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького. Наразі волонтер, учасниця волонтерського руху по роботі з українцями (м. Аліканте, Іспанія).
  5. Меліхова Ангеліна – старший викладач оркестрового відділу Дитячої музичної школи №1 Управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області; керівник хорової студії «Mein kleines Haus» для дітей-біженців з України Дитячо-юнацький будинок культури Röhre (м. Любек, Німеччина)
  6. Копилковська Ірина – викладач вищої категорії, викладач-методист, Заступник директора з навчальної роботи Комунального закладу спеціалізованої мистецької освіти «Художня школа № 2» Криворізької міської ради (м. Кривий Ріг, Україна)
  7. Пещикова Світлана – викладач вищої категорії, викладач-методист, Комунального закладу спеціалізованої мистецької освіти «Художня школа» Запорізької міської ради (м. Запоріжжя, Україна);
  8. Половинка Надія – магістрантка кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи МДПУ імені Богдана Хмельницького. Вихователь Комунального закладу «Таврійський навчально-виховний комплекс «Загально-освітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Роздольської сільської ради Василівського району Запорізької області (м. Кала,Німеччина)
  9. Негрій Ольга – аспіранта кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи МДПУ імені Богдана Хмельницького, учасниця Проєкт «Підтримка раннього розвитку дітей-біженців у надзвичайній ситуації «(ECDUR) реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Європейська асоціація постачальників послуг для людей з інвалідністю (EASPD)., Польща, жовтень 2022р. – грудень 2023р. Тренер з раннього розвитку дитини у надзвичайних ситуаціях (Emergency Early Childhood Development Response Trainer) (Польща).

Впродовж форуму під час неформального спілкування учасники мали змогу поставити питання та обмінятися власним практичним досвідом.

Форум відбувся за ініціативи доцента кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи Житнік Т.С. та доцента кафедри початкової і спеціальної освіти Саєнко Ю.О., а також за підтримки завідувачів цих кафедр.

Висловлюємо подяку організаціям та закладам, які стали співорганізатори форуму:

  • Управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області
  • Дитяча художня школа Управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області
  • Дитяча музична школа №1 Управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області
  • Комунальний заклад спеціалізованої мистецької освіти «Художня школа № 2» Криворізької міської ради
  • «Запорізька дитяча художня школа» Департамент культури і туризму Запорізької міської ради
  • Центр соціальних служб CSS KA (Словаччина, Крупіна)
  • Українська суботня школа / Ukrainische Schule Hamburg (Німеччина, Гамбург)
  • Дитячо-юнацький будинок культури Röhre (Німеччина, Любек)

 

 

ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА ЗУСТРІЧ З УЧНЯМИ 11 КЛАСІВ

14 грудня 2022 р. була проведена зустріч з учнями 11 класів Кам’янець-Подільського ліцею № 9 імені А.М. Трояна (Хмельницька область). Захід був проведений в рамках підвищення іміджу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького та присвячений популяризації освітніх програм Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти.

Викладач-стажист кафедри дошкільна освіта і соціальна робота, Негрій О. І., розповіла про переваги навчання в МДПУ імені Богдана Хмельницького, умови вступу в 2023 навчальному році, вартість навчання та проживання у гуртожитку. Вона розповіла про особливості вступу до ВНЗ на підставі незалежного тестування, надала інформаційні матеріали щодо умов прийому молоді до відділення доуніверситетської підготовки та вступу до Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького на денне та заочне відділення.

Акцентувала увагу на тому, що ВНЗ посідає одне з провідних рейтингових місць серед педагогічних вишів України.

Не залишилась без уваги і багатогранна виховна робота, яка проводиться зі студентами університету: це різноманітні конкурси та спортивні змагання, участь у колективах художньої самодіяльності, студентське самоврядування. Викладач-стажист акцентувала увагу на соціальній підтримці студентів: забезпечення житла в студентських гуртожитках, медичне обслуговування, лікування та оздоровлення, організація харчування, підтримка пільгових категорій студентів, надання фінансової допомоги.

Неабиякий інтерес в учнів викликала інформація щодо баз практик, міжнародної діяльності та посад, які можуть обіймати наші випускники.

Дякуємо адміністрації школи та учням за проявлений інтерес до наших освітніх програм!

Запрошуємо до співпраці!

 

 

ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ З ПЕРШОКУРСНИКАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ “ДОШКІЛЬНА ОСВІТА”

Згідно графіку 14 листопада 2022 року викладачем-стажистом кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи Негрій О. І. було проведено установчу конференцію для проходження Навчальної практики з фаху (ознайомлювальна) з здобувачами вищої освіти І курсу 122-с групи ННІСПМО рівня вищої освіти перший (бакалаврський), спеціальності 012 Дошкільної освіти ОП «Дошкільна освіта. Логопедія». Здобувачі вищої освіти були ознайомлені з організацією і проведенням практики за допомогою дистанційних технологій з використанням ресурсів сайту Центру освітніх дистанційних технологій; з програмою практики, критеріями її оцінювання і формами звітності.

Навчальна практика з фаху (ознайомлювальна) відбулася протягом 2 тижнів (з 14.11.2022 по 25.11.2022 рр.), на сайті ДО, режим доступу: https://dfn.mdpu.org.ua/course/view.php?id=5998. Навчальна практика з фаху (ознайомлювальна) здійснювалася в умовах, максимально наближених до майбутньої професійної діяльності. Однак, в умовах військового часу студенти працювали під керівництвом викладача-стажиста кафедри і виконували завдання на сайті дистанційного навчання, на платформі Zoom, Telegram, Viber. У добу докорінних перетворень з причин військового стану розроблено програму практики так, щоб студенту було цікаво виконувати завдання, які сприятимуть успішному вирішенню проблем.

Протягом практики здобувачі вищої освіти виконували різні види завдань: створювали плащ супер-героя вихователя; створювали Lapbook для дітей дошкільного віку згідно з програмними вимогами; створювали власні сучасні дошкільні навчальні заклади; виконували інтерактивні завдання; вчилися самостійно спостерігати і аналізувати явища природи; складали та інсценували спостереження за живою та не живою природою; створювали матеріали для роботи з батьками; удосконалили набуті професійні компетентності, які сприяють формуванню професійної підготовки вихователя.

З повним звітом з практики можна ознайомитись тут ⇒ Звіт з навчальної практики з фаху (ознайомлювальної)

 

 

ЗУСТРІЧ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ З ПРЕДСТАВНИКАМИ СЕКТОРУ ЮВЕНАЛЬНОЇ ПРОБАЦІЇ

24 листопада 2022 р. кафедрою дошкільної освіти і соціальної роботи було проведено зустріч з представниками сектору ювенальної пробації м. Мелітополь Центру пробації в Запорізькій області. На зустрічі були присутніми студенти 1 курсу бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти, які навчаються за освітньою програмою Соціальна робота. Арт-терапія в соціальній сфері. Захід проводився на платформі Zoom.

Представники сектору ювенальної пробації розповіли здобувачам про види діяльності, які реалізуються в межах пробації. Зокрема, яким чином відбувається соціально-виховна робота з клієнтами, оцінка ризиків вчинення повторних правопорушень та які програми реалізує сектор. Також здобувачі дізналися про преваги пробації для держави, суспільства та особи, яка вчинила правопорушення.

На завершення представники сектору відповіли на запитання студентів та розповіли про те, як можна стати волонтером пробації.

 

 

КРУГЛИЙ СТІЛ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: УМОВИ СЬОГОДЕННЯ»

2 листопада 2022 року доцентом кафедри дошкільної освіти і соціальної роботи Канаровою О.В. було проведено круглий стіл «Актуальні проблеми дошкільної освіти: умови сьогодення», який був спрямований на забезпечення систематичного формування у здобувачів ВО професійних і практичних компетентностей, сфокусованих на потреби працедавців і професійні перспективи.

Учасниками заходу стали викладачі ЗВО, провідні фахівці, директори, методисти і вихователі ЗДО, а також активну участь прийняли здобувачі спеціальності 012 Дошкільна освіта денного та заочного відділень.

Під час круглого столу було розглянуто чи мало питань пов’язаних з умовами діяльності ЗДО та актуальними проблемами дошкільної освіти під час воєнного стану. Доповідачами було окреслено основні виклики для системи дошкільної освіти в умовах воєнного стану та шляхи їх подолання. Фахівці поділились досвідом організації діяльності ЗДО у воєнний час. Особливу увагу було приділено організації ефективної взаємодії з учасниками освітнього процесу в умовах воєнного стану. Не залишились без уваги і проблеми професійного напрямку педагогів ЗДО, такі як атестація педагогічних працівників та багато інших.

Колеги ЗВО надали рекомендації щодо взаємодії з батьками вихованців ЗДО в умовах воєнного стану, що є вкрай важливим питанням в цей складний час.

Налагодження ефективної комунікації учасників освітнього процесу є обов’язковою умовою функціонування дошкільної освіти, від якої залежить створення у ЗДО безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу; створення умов для підвищення фахового рівня педагогічних працівників; організації освітнього процесу за дистанційною та змішаною формами; надання педагогічної підтримки дітям раннього та дошкільного віку, у тому числі й з особливими освітніми потребами, їхнім батькам. В рамках вирішення зазначеної проблеми, інформаційної підтримки та психологічного супроводу педагогічних працівників було проведено тренінг «6 способів включитись в роботу».

Наприкінці заходу організувалася дискусія, під час якої обговорили питання окреслені в програмі круглого столу та висловили вдячність за цікавий і змістовний захід, сподівання на подальшу плідну співпрацю.