НОВИНИ

ЗАЛУЧЕННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ УНІВЕРСИТЕТУ ДО МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ОСВІТИ
 
🏛️👩🏼‍🎓26 березня 2024 року проректор з наукової, інноваційної роботи та міжнародної співпраці Тетяна Коноваленко відвідала комунікаційний захід, організований Управлінням державної служби якості освіти у Запорізькій області з метою обговорення Звіту за результатами проведення І циклу моніторингу якості організації дистанційного навчання у закладах загальної середньої освіти Запорізької області.
 
📚‼️Упродовж реалізації І циклу моніторингу якості організації дистанційного навчання у закладах загальної середньої освіти Запорізької області науково-педагогічні працівники Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Н.В. Гузь, О.О. Прокоф’єва, О.В. Ковальова, Т.О. Мостова та інші працювали у складі робочої групи і долучалися до вивчення освітньої ситуації у регіоні.
🇺🇦🙋🏻‍♀️Під час комунікаційного заходу начальниця управління Тетяна Озерова презентувала результати моніторингу за навчальними заняттями у закладах загальної середньої освіти Запорізької області, опитувань, проведених серед здобувачів, їх батьків, вчителів та адміністрації закладів.
 
🏛️⭐️ Представництво нашого університету дозволило обговорити проблемні питання загальної середньої освіти і спланувати спільні кроки для їх вирішення.

26 березня 2024 року у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького на платформі ZOOM проходила гостьова лекція на тему “Біосугестивна терапія для корекції та лікування психосоматичних розладів”, яку провів Олександр Стражний- лікар- психіатр,психотерапевт , голова правління ГО “Інститут Біосугестивної терапії, автор методу Біосугестивної терапії.

На лекцію були запрошені викладачі та здобувачі вищої освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького,а також інших закладів вищої освіти України.

Під час лекції учасники дізнались Що являє собою метод БСТ ,Сутність методу БСТ ,Як виникають психосоматичні розлади , дізнались про Біосугестивну терапію та був проведений Біосугестивний сеанс з учасниками лекції.Слухачі мали змогу побувати на оздоровчому сеансі .

Висловлюємо вдячність від колективу кафедри психології та здобувачів Олександру Стражному за організацію даного заходу , цікаву та корисну інформацію.

🎓 МІЖНАРОДНИЙ ВІЗИТ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ!

⭐️📝 В рамках Study tours to Poland 2024 “Підтримка у сфері вдосконалення та відкриття нових освітніх програм та програм післядипломної освіти в галузі соціальних і гуманітарних наук у внутрішньо переміщених закладах вищої освіти” з 17 по  23 березня 2024 року у Варшаві відбулись зустрічі
🇺🇦🙋🏻‍♀️ ректора, доц. Наталі Фалько,
🇺🇦🙋🏼‍♀️першого проректора, проф. Наталі Глебової,
🇺🇦🙋🏻‍♀️директора ННІ СПМО Наталії Гузь і
🇺🇦🙋🏻‍♀️керівника Центру експертизи і моніторингу якості освітнього процесу, доц. Олесі Прокоф’євої
📚🇵🇱 з колегами з Академії спеціальної педагогіки iм. Марії Гжегожевської (APS) та участь у тренінгах, які дозволять втілити інноваційний досвід в освітньому процесі:

🇵🇱⭐️проф. Анна Одровонж-Коатес, проректор з питань розвитку APS – перспективи розвитку міжнародної співпраці з українськими закладами вищої освіти;

🇵🇱⭐️др. Віолетта Дзярновська та др. Марлена Гжеляк-Клюс – тренінг на тему якості навчання і “спільноти, що навчається”;
🇵🇱⭐️проф. Анна Перковська-Клєйман – реалізація третьої місії університету;
др. Малгожата Корко – перспективи розвитку  Центру трансферу знань;
🇵🇱⭐️др. Аліція Загродська – тренінг з ненасильницького спілкування (Nonviolent Communication);
🇵🇱⭐️др. Ева Груджєвська і др. Катажина Жьомек-Міхаляк – інноваційні форми  соціальної роботи з ветеранами війни та їх сім’ями;
🇵🇱⭐️др М. Папліньська – тренінг  на тему інклюзивності осіб з вадами зору;
🇵🇱⭐️др. Лідія Заблоцька-Житка – тренінг про популяризацію і зміцнення психічного здоров’я на основі новітніх публікацій;
🇵🇱⭐️др. Зіма Паряшевська – тренінг з питань гендерної рівності.

✊🏼🇺🇦Результатом зустрічі стане підписання меморандуму про подальшу співпрацю з APS!

#studytourstopoland #leadersofchange

👩🏼‍🎓🚀СТУДЕНТИ – АГЕНТИ ЗМІН

🙋🏻‍♀️В рамках Study tours to Poland 2024 “Підтримка у сфері вдосконалення та відкриття нових освітніх програм та програм післядипломної освіти в галузі соціальних і гуманітарних наук у внутрішньо переміщених закладах вищої освіти” з 17 по 23 березня 2024 року у Варшаві відбулись зустрічі

🎓🇺🇦 ректора, доц. Наталі Фалько,

🎓🇺🇦 першого проректора, проф. Наталі Глебової,

🎓🇺🇦 директора ННІ СПМО Наталії Гузь і

🎓🇺🇦 керівника Центру експертизи і моніторингу якості освітнього процесу, доц. Олесі Прокоф’євої зі 🏛️ студентами і колегами з Варшавського економічного університету SGH Warsaw School of Economics:

👩🏼‍🎓 др. Ірина Дегтярьова, уповноважена ректора SGH з питань співпраці з українськими університетами

🙋🏼‍♂️ Едуарда Корнієнко і Данило Зварич зі Studenckie Koło Naukowe Odbudowy Ukrainy

Після повномасштабного вторгнення у SGH було започатковано Студентську асоціацію “Відбудова України”, метою якої є аналіз економічних збитків України у воєнний час та розроблення плану повоєнної відбудови із залученням європейських інвесторів.

🥳📚Результатом зустрічей стало запрошення Студентської ради МДПУ імені Богдана Хмельницького на Український тиждень, який відбудеться в SGH у травні 2024 року.

#studytourstopoland #leadersofchange

УКЛАДЕНО НОВИЙ МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ!

📚🏛️21 березня 2024 року науково-педагогічні працівники кафедри психології та здобувачі вищої освіти університету взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Емоційний інтелект менеджерів з обмеженими можливостями – міжнародна перспектива».

👩🏼‍💻 Конференція проходила у змішаному форматі і була організована Університетом Менеджменту в Варшаві (Республіка Польща) спільно з іншими європейськими вишами Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії.

У науковому форумі взяли участь і представники з України.

⭐️👩🏼‍🎓Науковці поділилися результатами наукових досліджень з вивчення різноманітних аспектів розвитку емоційного інтелекту і його складових, обговорювали особливості застосування ЕІ у процесі взаємодії з людьми з обмеженими можливостями, ділилися досвідом організації освітнього простору для осіб цієї категорії.

🏛️Викладачами кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького було представлено три стендові доповіді:

✅📚 «Впровадження коучингових технологій у процес розвитку емоційного інтелекту керівників»;

✅📚 «Емоційний інтелект як складова професіоналізму менеджера з обмеженими можливостями здоров’я»;

✅📚«Емоційний інтелект працівників українських переміщених університетів: Case Study».

📃🔥Всі доповіді були науково-прикладного характеру, включали аналіз експериментальних досліджень, що викликало неабиякий інтерес у наукової спільноти.

Між Університетом Менеджменту в Варшаві (Республіка Польща) та Мелітопольським державним педагогічним університетом укладено Меморандум про співпрацю, а науковці запрошені до участі у наступних конференціях, спільних публікаціях, розробки і проведення наукових досліджень.

🏆📃За результатами конференції буде видано інтернаціональну колективну монографію, яка буде оприлюднена Університетом Менеджменту в Варшаві. Всі учасники отримали сертифікати.

21.03.2024 року науково-педагогічні працівники кафедри психології та здобувачі вищої освіти університету взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Емоційний інтелект менеджерів з обмеженими можливостями – міжнародна перспектива».

Конференція проходила у змішаному форматі і була організована Університетом Менеджменту в Варшаві (Республіка Польща) спільно з іншими європейськими вишами Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії. У науковому форумі взяли участь і представники з України.

Науковці поділилися результатами наукових досліджень з вивчення різноманітних аспектів розвитку емоційного інтелекту і його складових, обговорювали особливості застосування ЕІ у процесі взаємодії з людьми з обмеженими можливостями, ділилися досвідом організації освітнього простору для осіб цієї категорії.

Викладачами кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького було представлено три стендові доповіді: «Впровадження коучингових технологій у процес розвитку емоційного інтелекту керівників», «Емоційний інтелект як складова професіоналізму менеджера з обмеженими можливостями здоров’я» та «Емоційний інтелект працівників українських переміщених університетів: Case Study». Всі доповіді були науково-прикладного характеру, включали аналіз експериментальних досліджень, що викликало неабиякий інтерес у наукової спільноти.

Між Університетом Менеджменту в Варшаві (Республіка Польща) та Мелітопольським державним педагогічним університетом укладено Меморандум про співпрацю, а науковці запрошені до участі у наступних конференціях, спільних публікаціях, розробки і проведення наукових досліджень.

За результатами конференції буде видано інтернаціональну колективну монографію, яка буде оприлюднена Університетом Менеджменту в Варшаві. Всі учасники отримали сертифікати.

ОБМІН ДОСВІДОМ З ПРОЕКТУВАННЯ І ВПРОВАДЖЕННЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ

🏛️⭐️В рамках Study tours to Poland 2024 “Підтримка у сфері вдосконалення та відкриття нових освітніх програм та програм післядипломної освіти в галузі соціальних і гуманітарних наук у внутрішньо переміщених закладах вищої освіти” з 17 по 23 березня 2024 року у Варшаві відбулись зустрічі
🇺🇦👩🏼‍🎓 ректора, доц. Наталі Фалько,
🇺🇦👩🏼‍🎓першого проректора, проф. Наталі Глебової,
🇺🇦👩🏼‍🎓директора ННІ СПМО Наталії Гузь і
🇺🇦👩🏼‍🎓керівника Центру експертизи і моніторингу якості освітнього процесу, доц. Олесі Прокоф’євої
з колегами з University SWPS (Вища школа суспільної психології):

🇵🇱🎓 проф. Каміла Янков’як-Шюда, проректорка з питань освіти;
🇵🇱🎓 др. Матеуш Скржечковський, вповноважений проректорки з питань освіти у сфері навчальних програм;

🇵🇱🎓 др. Дорота Вішневська-Ющак, уповноваженої проректорки з питань освіти у сфері якості навчання, координаторка спеціальності “Психологія”;
🇵🇱🎓 др. Анюта Довгєрт, координатора спеціальності “Клінічна психологія і психологія здоров’я”;
🇵🇱🎓 др. Юстина Сарновська-Вільчинська, координатора спеціальності “Суспільне життя”.

📚💫Результатом зустрічей є ознайомлення з кращими освітніми програмами SWPS, домовленості про подальшу співпрацю і взаємне рецензування освітніх програм.

#studytourstopoland #leadersofchange

РОЗБУДОВА ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ З МІЖНАРОДНИМИ ПАРТНЕРАМИ

⭐️👩🏼‍🎓В рамках Study tours to Poland 2024 “Підтримка у сфері вдосконалення та відкриття нових освітніх програм та програм післядипломної освіти в галузі соціальних і гуманітарних наук у внутрішньо переміщених закладах вищої освіти” з 17 по 23 березня 2024 року у Варшаві відбулись зустрічі
✅🎓ректора, доц. Наталі Фалько,
✅🎓першого проректора, проф. Наталії Глебової,
✅🎓 директора ННІ СПМО Наталії Гузь і
✅🎓 керівника Центру експертизи і моніторингу якості освітнього процесу, доц. Олесі Прокоф’євої
з колегами з університетів Польщі:
🇵🇱⭐️проф. Якуб Брдуляк, представник Польської акредитаційної комісії, уповноважений ректора з питань якості освіти, Університет SGH,
🇵🇱⭐️др. Дорота Вішневська-Ющак, уповноваженої проректорки з питань освіти у сфері якості навчання, Університет SWPS.

🤝🏻🇪🇺Результатом зустрічей є отримання запевнень у подальшій співпраці, розвитку процесів забезпечення якості в Україні і Польщі, взаємне рецензування освітніх програм.

ПРОДОВЖУЄМО УСПІШНІ КРОКИ НА ШЛЯХУ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ОСВІТНІЙ ПРОСТІР!

🏛️⭐️14 і 15 березня 2024 керівник Центру експертизи та моніторингу якості освітнього процесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницього доцент Прокоф’єва О. О.та фахівці Центру (доценти Кожевникова А.В., Огульчанська О.А. та старший викладач Непша О.В.) взяли участь (онлайн) у тренінгу 🇪🇺⭐️«ВИВЧЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ» ( у рамках міжнародного проєкту Erasmus + Jean Monnet Module 101085516-QMSEEI-ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH) на базі національного університету «Львівська політехніка».

✅🎓Під час роботи тренінгу була висвітлена низка важливих питань, що стосувалися питань інновацій), практик менеджменту в освітніх закладах Європи.

‼️🇪🇺 Грунтовними й актуальними були також доповіді спікерів про специфіку безперервної освіти, про можливості впровадження досвіду зарубіжних колег щодо навчання і підготовки кадрів у різних сферах.

🔥🎯 ТОП-10 КОРИСНИХ ПОСИЛАНЬ ДЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ НА НМТ 2024

👩🏼‍🎓⭐️Для тих, хто відкладає реєстрацію, або не знає що робити, ми підготували крутий дайджест останніх новин та корисних підказок. Користуйся та ділись з друзями!

🇺🇦⚡️Основне про реєстрацію
https://t.me/vstup_live/2377

🇺🇦⚡️Перелік необхідних документів для реєстрації на НМТ-2024 https://t.me/vstup_live/2375

🇺🇦⚡️ Які дані необхідні для реєстрації e-кабінету вступника? https://t.me/vstup_live/2388

🇺🇦⚡️Все про РНОКПП / Картка платника податків
https://t.me/abitblog/1604

🇺🇦⚡️Як сканувати документи з телефона?
https://t.me/abitblog/1606

🇺🇦⚡️ Пункти реєстрації на НМТ
https://t.me/abitblog/1622

🇺🇦⚡️ Важливо для вступників за кордоном! Де цьогоріч можна буде скласти НМТ?
https://t.me/vstup_live/2373

🇺🇦⚡️ Все про реєстрацію через застосунок “ДІЯ” https://t.me/vstup_live/2397

‼️📚Все про вступні випробування
https://testportal.gov.ua/vstupni-na-bakalavrat-2024/

💻😍 Сторінка для реєстрації на НМТ-2024
https://my.testportal.gov.ua/registration/nmt

🇺🇦👩🏼‍🎓 НА СТАРТІ НОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ РАЗОМ З МДПУ!

📚🎯Лови нову потужну порцію молодіжних ініціатив!

1️⃣🔥 ГО «Прогресильні» запрошує до участі в міжнародній конференції «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України» 24-26 квітня 2024 року!
✏️Цей онлайн захід – дискусійна площадка для широкого загалу, можливість висловитися щодо проблем українського освітнього середовища та шляхів їх вирішення.
🙋🏼‍♂️🎓Форми участі:
✅ презентація на панельній секції
✅ участь в дискусії
✅ тези для публікації в матеріалах конференції
‼️📝Попередня реєстрація обов’язкова https://forms.gle/GWzn62juNPE7qQJ89

2️⃣🔥Ukrainian Student Summit від STUD-POINT — це безкоштовний онлайн-марафон, який запалить твою кар’єру!
📌Тільки 28 березня хапай можливість:
🖇 послухати best of the best фахівців з твоєї сфери (економіка, IT, маркетинг, кар’єрне просування)
🖇 подискутувати з ними на експертні теми
🖇 дізнатися про всі кар’єрні лайфхаки
📍🔗Реєструйся на USS вже зараз https://stud-point.com/calendar/ukrainian-student-summit/

3️⃣🔥Приєднуйся до практичного дводенного тренінгу “EU Fact-Check: як протистояти дезінформації?”, де ви зможете навчитися розпізнавати фейки та протидіяти маніпуляціям.
📅 Коли? 28-29 березня о 18:00
📍 Де? Онлайн, Zoom
🔥Дедлайн реєстрації: 26 березня 22:00
⭐️Що чекає на тебе?
✏️ Лекції про медіаграмотність та методи виявлення маніпуляцій
✏️ Огляд досвіду Європейського Союзу у боротьбі з дезінформацією
✏️ Інтерактивні сесії та практичні завдання, з можливістю виграти призи
🇺🇦🔗Посилання на реєстрацію: https://forms.gle/xx9FUj6aHoiGGaQy5

4️⃣🔥 Можливість безкоштовного навчання у Чехії, в серці якої розташований один з найстаріших університетів світу, а якість освіти якої є одною з найкращих по Європейських стандартах!
📝 На вас чекає безцінна інформація про:
🔸особливості системи вищої освіти у Чехії
🔸вимоги для вступу на бакалаврські та магістерські програми
🔸стипендії для українців та українок
🔸рекомендації щодо адаптації у Чехії
📅 Коли? 23 березня, 17:00 (за Києвом).
📲Де? онлайн-платформа Zoom
🔥Дедлайн реєстрації:
22 березня 17:00 (за Києвом)
‼️🔗Хутчіш реєструйтесь за посиланням https://forms.gle/rLEt38PJ77nC4GjU7

5️⃣🔥STEM School 2.0: місце, де наука стає майбутнім!
📍Протягом події на вас чекатимуть 3 цікаві та насичені активностями дні:
✏️ знайомство з проектом «Посли європейської молоді» в Україні та ознайомлення із головними аспектами у сфері гендерної рівності;
✏️ воркшоп про академічну доброчесність у теорії й на практиці від Любові Терехової, завідувачки лабораторії інноваційного змісту освіти Національного центру “Мала академія наук України”, а також лекція “Навчання та розвиток в IT за допомогою менторства” від Марії Павлюк, менторки спільноти “Women Who Code Kyiv”;
✏️лекція “Жінки CEO в бізнесі EU та GCC” від Наталії Дрік, CEO у “Blockchain Association of Ukraine”, радниці МІНЦИФРИ та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також обмін враженнями та підбиття підсумків.

📍Коли: 29 – 31 березня 2024
📍Для кого: дівчат віком 16-26 років, які цікавляться тематикою 🧪STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)
🤳Формат: онлайн, Zoom

⭐️🔗Хутчіш реєструйтесь, заповнивши цю формочку та долучайтесь до події!https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeg-Mm002GLxt8A9Tp8N–Y58Q2c7Ip0xOJoYAF56cdqmEeZg/viewform?fbclid=IwAR3LUvHjZTaBIvjIV-qkbmE1eEWTa1O_Mlkrm46nkMsEaZdMVq0z30uw3OU_aem_AZhLSTUgGbibfoJe0lObMSM9wWSEiIsh_nZ4bVzIxPYALvn7Vw58CUJVX-5BqY6MBBc
❗️Дедлайн реєстрації: 28 березня 2024, 20:00 за Києвом

 ПРОДОВЖУЄМО ОПАНУВАННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ КРАЩИХ ОСВІТНІХ ПРАКТИК КРАЇН ЄС

💫🇵🇱З 18 по 23 березня 2024 представники Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з ректором, доцентом Наталею Фалько стали учасниками міжнародного візиту STUDY TOURS TO POLAND 2024 📚‼️«Підтримка у сфері вдосконалення та/або відкриття нових освітніх програм та програм післядипломної освіти в галузі соціальних і гуманітарних наук у внутрішньо переміщених закладах вищої освіти».

🇪🇺⭐️Ця потужна освітня ініціатива проходить за підтримки фонду Фулбрайта в Україні. Для нашого університету це дійсно унікальний досвід, адже зі всієї України змогли пройти конкурсний відбір ЛИШЕ 6 ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ЗВО УКРАЇНИ!

✏️Метою візиту є:
🔺підтримка внутрішньо переміщених українських університетів у розробці змісту та змістовній підготовці нових освітніх програм: на рівні магістратури та коротких форм навчання (тренінгів, післядипломної освіти), за напрямками, пов’язаними з актуальними проблемами українського суспільства у стані війни соціальної психології, психології війни, психологічної реабілітації та ресоціалізація ветеранів, соціальної роботи та опіки над військовослужбовцями та їхніми сім’ями, соціальної політики, урбаністики та қультурології;
🔺надання можливостей українським вищим навчальним закладам, що перебувають у скрутному становищі, налагодити співпрацю на рівні окремих науковців і освітніх напрямків, а також отримати змістовну підтримку від польських вищих навчальних закладів у підготовці, впровадженні та реалізації різних форм навчання, ознайомитися з сучасними методами викладання та отримати дидактичну та наставницьку підтримку.

🏛️⭐️ Візит почався з відвідуванням Вищої школи суспільної психології SWPS. У програмі першого дня були передбачені 4 панельні дискусії та урочиста зустріч за участю заступника Міністра науки та вищої освіти Анджея Щептицького, Посла України в Польщі та ректорів польських ЗВО.

💫👩🏼‍🎓 Попереду ще 5 насичених та продуктивних днів співпраці та взаємодії!

🇺🇦✊🏻Запровадження нових освітніх програм та коротких форм навчання є нагальною потребою українського суспільства, оскільки існує велика потреба у кваліфікованих фахівцях, які зможуть надавати професійну допомогу з питань психологічної та соціальної допомоги, реінтеграції військовослужбовців та підтримки їхніх родин!

15 березня 2024 року на платформі Zoom проходила лекція-тренінг «Психологія в мистецтві та мистецтво в психології – частина 5: ресурси та потенціал». Це вже 5 захід, який було організовано в рамках Договору про співпрацю між МДПУ ім. Б. Хмельницького та Одеським інститутом Приватного акціонерного товариства «ВНЗ «Міжрегіональна Академія управління персоналом» кафедрою психології для викладачів та здобувачів вищої освіти. Тренінг провели: д.філос.н., доцент, завідувачка кафедри загальнонаукових, соціальних та поведінкових дисциплін, психолог МАУП Алла Нерубасська та методист ООРЦПІО, старший викладач кафедри психології, соціальної роботи та інклюзивної освіти КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради», РhD/МКА МАУП, практичний психолог Олена Бальбуза. В ньому взяли участь більше сотні осіб.

Учасники тренінгу обговорили проблему ресурсності особистості, дискутували про те, як можна укріплювати власні ресурси у цей нелегкий час. Дуже цікавими видалися інтерактивні вправи, які запропонували тренери-психологи всім учасникам. Кожен мав можливість попрацювати з власними психічними станами, переосмислити особливості батьківсько-дитячих стосунків і їх впливу на переконання та поведінкові прояви. Використовувалися метафоричні карти, елементи арт-терапії, групові дискусії.

Практичний досвід, який отримали учасники, є дуже корисний як фахівцям, так і всім, хто цікавиться психологією, оскільки питання, порушені у процесі лекції-тренінгу, актуальні для кожного.

🇺🇦🚀 СТАРТУВАЛА РЕЄСТРАЦІЯ НА НМТ – 2024!

‼️👨🏻‍💻Просто зараз розпочалась реєстрація для участі в НМТ 2024!

📆 Початок реєстрації: 14 березня 2024 о 9:00!
📆 Триватиме вона до 11 квітня включно!

🇺🇦👨🏻‍💻 Для реєстрації на НМТ, потрібно самостійно створити персональний кабінет за посиланням https://my.testportal.gov.ua/registration/nmt

✅📝Для створення потрібно указати:
🔺 контактну інформацію;
🔺 категорію «випускник поточного року» або «випускник минулих років»;
🔺 вибрати із запропонованих переліків навчальний предмет на вибір та населений пункт;
🔺 завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів.

🧷 завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів;

🧷 надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши відповідну кнопку в сервісі.

🇺🇦✏️Сайт для реєстрації на НМТ-2024:
https://my.testportal.gov.ua/registration/nmt

📝👩🏼‍🎓 Детальна інструкція з реєстрації

НМТ-2024: що потрібно знати про реєстрацію

🇺🇦📲Більше інформації дізнавайтеся у Telegram – чаті вступників з фахівцями приймальної комісії університету.

🌐Телеграм-чат Вступників БАКАЛАВР
🔗https://t.me/+Nd-vxz3fpoJkOTFi
🌐 Телеграм-чат Вступників МАГІСТР
🔗https://t.me/+_kG4QE7Z-p05NmIy

👨🏻‍💻😍 Останні новини вступної кампанії, круті лайфхаки, інфо-потоки, прямі трансляції та інтерактивні завдання для підготовки до НМТ – все це у телеграм – каналі “Клуб успішних вступників” МДПУ імені Богдана Хмельницького.

‼️👨🏻‍💻 ДОЛУЧАЙСЯ ТА ЗАПРОШУЙ ДРУЗІВ https://t.me/vstupnikmdpu

 ОБИРАЙ НАЙКРАЩИХ! ВСТУПАЙ ДО МДПУ ЗА СПРОЩЕНОЮ ПРОЦЕДУРОЮ!
☝🏻🎓До уваги випускників закладів загальної середньої освіти!
Якщо ти:
🔺особа, місцем проживання якої зареєстровано (задекларовано) на тимчасово окупованій території та перебуваєш на ній;
🔺особа, яка переселилася з ТОТ після 1 січня 2024 року.
‼️⭐️ Ти маєш право скористатися спеціальними умовами участі в конкурсі на місця державного або регіонального замовлення на основі ПЗСО або НРК5 за квотою-2!
🎓🚀Саме тобі Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького пропонує отримати БЕЗКОШТОВНУ ВИЩУ ОСВІТУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА!
❌ 📚 Вступ без НМТ та ЗНО!
✅👨🏻‍💻 Лише усна дистанційна співбесіда!
🎓🇺🇦 Бюджетна форма навчання
🇺🇦👩🏻‍🏫Вступники, які зареєстровані та перебувають на ТОТ, зможуть проходити УСІ ПРОЦЕДУРИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ ДИСТАНЦІЙНО!
🥳🏛️ ДОЛУЧАЙСЯ ДО КОМАНДИ НЕЗЛАМНИХ!
✅ ТЕЛЕФОНУЙ
📲 +38097-765-82-96
(Viber, Telegram)
✅ ПИШИ
✍️ pk-mdpu@ukr.net
✅ Офіційний сайт вступника
🌐Телеграм-чат Вступників БАКАЛАВР
🌐 Телеграм-чат Вступників МАГІСТР

🚀 ПОТУЖНИЙ ЗЛЕТ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ РЕЙТИНГУ!

💻⭐️Використовуючи інформацію з відкритих джерел (дані Інформаційної служби ЄС – Community Research and Development Information Service (CORDIS), EACEA Projects Results Platform, МОН, КМУ, Національного фонду досліджень України) Центр міжнародних проєктів “Євроосвіта” (https://euroosvita.net/) визначив рейтинг ефективності участі ЗВО України в головних конкурсах наукових проектів (міжнародних і вітчизняних) у 2023 році.

🏛️🥳 Згідно цього рейтингу Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького входить в ТОП-30 кращих університетів і посідає 26 МІСЦЕ СЕРЕД ВСІХ ЗВО УКРАЇНИ!

🏆🇺🇦Наш Університет є ЛІДЕРОМ серед педагогічних закладів вищої освіти України за кількістю міжнародних проєктів!

👩🏼‍🎓💫Ці вагомі показники та лідируючі позиції ще раз доводять силу та незламність Університету на освітньому фронті України!

✊🏼🇺🇦Завдяки злагодженій та потужній роботі всього колективу МДПУ імені Богдана Хмельницького у межах проектної діяльності сьогодні ми святкуємо ще одну перемогу!

❤️Віват Університету!
🇺🇦Слава Україні!

8 березня 2024 року викладачі університету та здобувачі ОНП “Гарденотерапія” прийняли участь у щорічному семінарі шотландської асоціації гарденотерапевтів Trellis.

Завідувачка кафедри психології, доцент Прокоф’єва О.О. розповіла про освітньо-наукову програму “Гарденотерапія”, а здобувачі про свій шлях на цю освітню програму та своє бачення розвитку гарденотерапії в Україні. З матеріалами конференції можна ознайомитися за посиланням https://www.trellisscotland.org.uk/content/seminar-series-2024

Дякуємо організаторам семінару за надану можливість і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

Сьогодні ми хочемо висловити найщирішу подяку нашим неймовірним волонтерам! 

Захопленість та Професіоналізм: Наші волонтери не лише навчаються, а й активно допомагають у психологічних проектах, консультують своїх одногрупників та співробітників. Їхні знання та ентузіазм безцінні для нашої спільноти.

Різноманітність діяльності: Від організації тематичних семінарів до підтримки у складних життєвих ситуаціях, наші волонтери здатні на все. Вони є справжньою силою, яка допомагає розвивати нашу кафедру та створює позитивне середовище для навчання.

Дякуємо: Наша кафедра пишається кожним із вас, наші шановні волонтери! Ваша енергія, знання та самовідданість роблять нашу спільноту сильнішою та дружнішою.

ВІТАЄМО З ПРИЗНАЧЕННЯМ СТИПЕНДІЙ МІСЬКОГО ГОЛОВИ!

Колектив Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького щиро вітає креативну та незламну молодь Університету з призначенням стипендії Мелітопольського міського голови для обдарованої молоді міста!

Стипендіатами стали здобувачі вищої освіти та представники обдарованої молоді:

Горобець Світлана Вікторівна – науково-дослідницька та пошукова діяльність;

Стипендію призначено згідно з розпорядженням Мелітопольського міського голови від 04.03.2024 № 26-р «Про затвердження списку молоді, якій призначена стипендія Мелітопольського міського голови для обдарованої молоді міста».

Це досягнення – ще одна висока молодіжна відзнака заслуг студентської молоді Мелітопольщини. Ця стипендія є не тільки матеріальною підтримкою талановитої молоді, а й почесною нагородою за відмінне навчання, творчі та наукові досягнення, громадську та волонтерську діяльність.

Нехай ця нагорода стане мотивацією для подальших професійних і особистісних злетів! Пишаємось кожним!

Вже традиційними стали гостьові лекції з видатними людьми, фахівцями, науковцями і практиками у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького.

6 березня 2024 року кафедрою психології було організовано таку зустріч з Лідією Буцькою – лікарем-практиком, спеціалістом в галузі спортивної та психофізичної реабілітації, китайської медицини, доктором медичних наук, професором, фахівцем кафедри внутрішньої медицини Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експертом проєкту #БезБолю.UA

Спікерка провела дуже цікаву лекцію на тему: Немедикаментозні методи психореабілітації людей з больовим синдромом». Під час онлайн-зустрічі Лідія Буцька розкрила деякі теоретичні засади щодо особливостей больових симптомів; розказала про власний досвід надання допомоги людям з больовим синдромом, зокрема, військовослужбовцями, які лікуються після поранення і проходять курс психореабілітації; охарактеризувала деякі шляхи і засоби психореабілітації, зокрема, різні види масажу, акупунктури, тейпування, медитації-візуалізації, дихальні вправи тощо, які є найбільш результативними у психореабілітаційній роботі.

Лекцію відвідали понад 100 осіб. Слухачі мали змогу виконати деякі вправи, націлені на знеболювання, отримали відповіді на численні запитання. Обговорення означеної проблеми продовжиться на наступних зустрічах із спікеркою.

Вітаємо з успішним завершенням навчання методу біосугестивної терапії старшого викладача Мостову Тетяну Олександрівну!

Успіхів у застосуванні методу і нових звершень!

21.02.2024 р. Замовлено обладнання для Лабораторії психологічної та психофізіологічної допомоги МДПУ імені Богдана Хмельницького.

В рамках реалізації міської цільової програми «Відновлення (зміцнення) психічного здоров’я та життєстійкості населення» (рішення 28 позачергової сесії ММР Запорізької області
№ 1/3 від 27.10.2023 р. – https://www.mlt.gov.ua/?r=posts.client.view&id=1769) замовлено обладнання для Лабораторії психологічної та психофізіологічної допомоги МДПУ імені Богдана Хмельницького.

17 лютого 2024 р. Науково-педагогічні працівники кафедри психології доцент Прокоф’єва Олеся Олексіївна і доцент Гузь Наталія Василівна опанували сучасний метод психотерапії психосоматичних розладів і корекції емоційного фону – БІОСУГЕСТИВНУ ТЕРАПІЮ!

Метод біосугестивної терапії є простим, і в той же час ефективним психотерапевтичним прийомом, спрямованим на позбавлення людини психосоматичних розладів, відновлення психологічного комфорту і гарного самопочуття.
Метод БСТ рекомендований:
1. Кризовим центром медико-психологічної допомоги Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України;
2. Кафедрою військової психології Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Міністерства оборони України.
3. Наказом Міністерства у справах ветеранів України № 96 від 13 червня 2022 року метод БСТ включено до переліку психологічних і психотерапевтичних інтервенцій для реабілітації військовослужбовців.
4. Входить до переліку рекомендованих МОЗ напрямків психотерапії.
Дякуємо автору методу Олександру Стражному за надану можливість!

13.02.2024 року на платформі Зум проходила цікава лекція на тему: «Методи та техніки глибинного пізнання психіки», яку провела Калашник Ілона Вікторівна – кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології глибинної корекції та реабілітації Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

Вона є ученицею і послідовницею наукової школи Т.С.Яценко – академіка НАПН України, доктора психологічних наук, професора, яка розробила концепцію активного соціально-психологічного пізнання психіки людини через аналіз внутрішньо особистісних структур.

Захід зібрав понад 90 осіб викладачів, студентів, аспірантів, докторантів нашого університету, хто цікавиться психодинамічною теорією, особливостями психокорекційної роботи з використання авторських методик, розроблених академіком Яценко Т.С., а саме: візуалізовані засоби як посередник пізнання психіки суб’єкта в її цілісності (свідоме/несвідоме); психоаналітичний діалог як засіб забезпечення процесуальної психодіагностики; психоаналіз комплексу тематичних малюнків та неавторських малюнків; психоаналітична робота з використанням іграшок, метафоричних карт, просторових моделей, моделювання із каменів та ін.

Лекторка детально розказала про творчий шлях і наукові доробки Т. С. Яценко, її заслуги і роботу Авторської школи, охарактеризувала методи і техніки глибинного пізнання психіки людини.

В другій частині зустрічі всі присутні мали можливість зустрітися із самою Тамарою Семенівною, яка блискуче провела майстер-клас і розказала про свою основну розробку – Модель і структурні компоненти психіки.

Зустріч викликала неабиякий резонанс, тривала понад 3 години. Присутні мали змогу спілкуватися і задавати запитання запрошеним гостям, розширити своє розуміння психічного, ознайомитися з особливостями роботи практичного психолога в психоаналітичні парадигмі.

В кінці зустрічі Тамара Семенівна запросила всіх присутніх до участі у недільних зібраннях Авторської школи у онлайн форматі. Бажаючих видалося багато, зокрема зі спеціальності 053 Психологія. Таким чином корисний захід став стартом розширення нових можливостей здобувачів: навчатися додатково у психолога світового рівня – академіка НАПН України, доктора психологічних наук, професора ЯЦЕНКО Т.С.

🇺🇦⭐️ ПРОДОВЖУЄМО ПОТУЖНУ МІЖНАРОДНУ СПІВПРАЦЮ!

🏛️🇪🇺12 лютого 2024 року розпочалася організаційна зустріч в рамках імплементації Міжнародного проєкту ERASMUS+ 101129379 «Boosting university psychological resilience and wellbeing in (post-) war Ukrainian nation» (Посилення психологічної стійкості і благополуччя університетів у (після)воєнній Україні).

👩🏼‍🎓🇺🇦 Ректор МДПУ імені Богдана Хмельницького Наталя Фалько та начальник відділу міжнародних зв’язків та проєктної діяльності Ольга Гончарова представили наш університет, окреслили здобутки та перспективи подальшого міжнародного співробітництва у сфері надання психологічної підтримки не тільки здобувачам вищої освіти та професорсько-викладацькому складу університету, але й вимушено переміщеним особам, які наразі перебувають на території Запоріжжя.

🌐⭐️Українські партнери (5 університетів України) та представники 3 Європейських університетів (Естонія, Німеччина, Латвія) обговорили загальну структуру проєкту та зосередили свою увагу на основних етапах його реалізації.

🇺🇦🤝🏼 Продовжуємо впроваджувати кращі практики вищої освіти Європейського союзу в освітній простір України!Працюємо далі!

11 лютого 2024 року на базі центру Саме тут. Київ відбувся тренінг «Формування навичок життєстійкості та допомоги у стресових ситуаціях» від ITC – Israel Trauma Coalition in UA – для здобувачів магістратури спеціальності 053 Психологія (ОП Клінічна та реабілітаційна психологія, ОНП Гарденотерапія, ОП Психологія. Практична психологія) та викладачів МДПУ імені Богдана Хмельницького, який провела тренерка проекту Олена Шликова.

Щиро вдячні простору Мелітополь Саме Тут.Київ за ласкавий прийом! Центр стресостійкості Києва, ІТС in UA за масштабування проекту і поширення надважливих у наш час умінь і навичок.
Про першу психологічну допомогу, навички стресостійкості можна слухати неодноразово, однак, коли опиняєшся у рольовій грі, де ці навички треба демонструвати – це зовсім інший ефект! Учасники тренінгу опинилися у ролі вчителів і дітей школи, де стався вибух, повилітали вікна, є травмовані і … Чесно, в реальну таку ситуацію ніхто б не хотів потрапити, але, нажаль, у нашій країні це реальність. Дякуємо пані Олені за цікаві запропоновані ситуації для відпрацювання навичок ППД.
На тренінгу були запропоновані цікаві вправи з аромомаслами і природніми матеріалами для відновлення життєвих ресурсів, на завершення відпрацьовували техніку BasicPh, проте з трансформаційною прив’язкою до Медового міста Мелітополь))
Однак найголовнішим на тренінгу стала реальна зустріч людей віч на віч! Багато хто зізнавався, що в тренінгу оффлайн не приймав участь від початку повномасштабної війни… Ця зустріч була дуже цінна учасникам, бо вони малу змогу познайомитися один з одним в оффлайн форматі, обмінятися досвідом, враженнями.
Дякуємо всім учасникам за натхнення, єдність і щирість! До нових зустрічей в оффлайн!!

10 лютого 2024 року в Обласній бібліотеці для юнацтва м.Луцька, на заході “Відновлення”, організованому волонтерською організацією @Меценати_для_солдата, Хрищук Тетяна, студентка ОНП Гарденотерапія, знайомила дружин небесних та зниклих безвісти воїнів з поняттям про гарденотерапію, особливістю терапевтичних та сенсорних садів.
Знайомились з лавандою та лушпинням гречки через зір, дотик, аромат, звук та смак. Адже саме відчуття, допомагають нам перебувати тут і тепер.
Відкриттям для учасниць (як і для мене менше як 2 тижні тому), стало лушпиння гречки . Учасниці відмітили, що з ним дуже цікаво і приємно взаємодіяти.
Аромат лаванди наповнив бібліотечну залу. Люба Фрадинська підготувала чудову добірку літератури, щоб учасниці змогли детальніше познайомитись з лікарськими рослинами та садівництвом.
Ефірна олія лаванди і 40 методів її використання – заінтригували))
Після наповнення заспокійливим ароматом лаванди в приміщенні, трішки тонусу додавали собі чаєм з ефірною олією лимону.
Кожна учасниця виготовила одну арома-торбинку для себе, і одну, щоб передати військовим, разом із маскувальними сітками, які плетуть в бібліотеці волонтери. До кожної торбинки, дівчата написали ще записки з побажаннями.
Спасибі Ruslan Telipskyi за запрошення, учасницям за щирість, відкритість та позитивну взаємодію. А Волинська обласна бібліотека для юнацтва за технічну підтримку та затишну локацію.

4 лютого 2023 року, в Бібліотеці ДІМ, м. Луцька, здобувачем другого (магістерського) рівня вищої освіти ОНП Гарденотерапія Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Тетяною Хрищук, було проведено гарденотерапевтичний захід “Сердечні пахощі для солдата”.

Метою заходу було емоційне наповнення учасників через взаємодію з природним матеріалом та виготовлення ароматних сердечок для передачі військовим, які зараз на реабілітації в Луцьку.
На захід були запрошені діти з мамами, щоб організувати якісний спільно проведений час. Та можна було приходити і лише дітям.
Бібліотекар Юлія Аркушин, познайомила дітей з історією та цікавими фактами про лаванду та наявними у бібліотеці книгами про рослини.
Тетяна Хрищук, розповіла про різновиди лаванди, особливості терапевтичних, сенсорних та аромасадів, де може рости лаванда.
Разом з учасниками, пізнавали лаванду та лушпиння гречки через 5 органів чуття: зір, дотик, нюх, смак, звук. Дещо було дуже незвично. Особливо – “слухати” як звучать рослини.
Знайомились з ефірною олією лаванди і її властивостями. Аромамед з ефірної олії лаванди дуже сподобався учасникам.
Діти та дорослі із захватом та особливою любов’ю почали виготовляти ароматні серця разом із майстринею Яною Пасічник. Учасники із захопленням засипали квіти лаванди та лушпиння гречки. Що додавало спокою та розвивало дрібну моторику дітей. Вчились робити прихований шов. Усвідомлення, що одне із сердець вони передадуть військовим, додавало особливого тепла та душевності.
Ресурси відновлювали, дегустацією ароматного трав’яного чаю, трави для якого назбирала в своєму саду і засушила, майстриня Яна Пасічник.
По одному сердечку, учасники забрали додому, а 37 передадуть військовим, що зараз на лікуванні в Луцьку.
Щира вдячність усім, хто підтримав ініціативу

 

26-27 січня 2024 р. тренерами Наталею Фалько та Наталією Гузь в рамках реалізації Проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних менших і ромів в Україні», завдяки підтримці Мелітопольської міської ради Запорізької області проведено психологічний тренінг для молоді «Соціальна згуртованість молоді у подоланні етнічних стереотипів та конфліктів: інструменти діалогу».

Метою тренінгу було зниження соціальної напруги, підвищення взаєморозуміння та активізація молоді у подоланні стереотипів щодо етноспільнот задля згуртування громади, набуття навичок побудови конструктивного діалогу.
Під час дводенної роботи учасники мали змогу:
ознайомитись з основними підходами до розуміння конфлікту, його структури та видів;
 проаналізувати власні шляхи подолання конфлікту, розвинути навички співпраці в молодіжному середовищі;
долучитись до виконання вправ, спрямованих на розуміння власних соціальних потреб та визначати їх вплив на взаємодію з іншими;
усвідомити власні особливості у соціальній взаємодії, здійснювати саморефлексію;
 конструктивно працювати з іншими людьми й робити внесок у соціальну згуртованість багатокультурної громади;
здійснювати аналіз і оцінювання власного прогресу, можливість використовувати різні способи подолання конфліктів.
Вдячні учасникам тренінгу за продуктивну роботу, позитивні емоції, довіру та прагнення до самовдосконалення та саморозвитку!

Кафедра психології виграла тендер на надання послуги з організації та проведення наукового курсу за темою «Сучасні психологічні технології подолання травми війни у роботі з дітьми»

в рамках виконання проекту UNICEF – «Комплексна програма співпраці з територіальними громадами Львівської області щодо гуманітарного реагування та раннього відновлення» та реалізації цілей проєкту: “

Багатогральна програма конвергенції з гуманітарного реагування та якнайшвидшого відновлення на Західній Україні”. Замовником наукової послуги виступив Міжнародний Фонд Охорони Здоров’я та Навколишнього Середовища “Регіон Карпат”(МФОЗНС “Регіон Карпат”). Згідно укладеного договру між установами впродовж реалізації курсу (8.01-14.01.2024 року) слухачі розглянуть та опрацюють практично орієнтовні технології травмафокусованої терапії у роботі з дітьми в умовах війни, особливості роботи з дитячою травмою та травмуючою подією: фундаментальні аспекти та техніки, специфіку психіатрично пропедевтики та сенсорної інтеграції в процесі подолання травматичного досвіду у дітей тощо

.

16 січня 2024 р. відбувся круглий стіл «Практична підготовка на освітніх програмах спеціальності 053 Психологія:  Погляд стейкхолдера»

Організаторами форуму виступили гаранти освітніх програм кафедри психології: ректор, доцент Фалько Наталя Миколаївна (ОП Психологія. Практична психологія. ОР Магістр), керівник Центру експертизи і моніторингу якості освітнього процесу, завідувач кафедри психології Прокоф’єва Олеся Олексіївна (ОП Психологія. Клінічна психологія. ОР Бакалавр), професор Ковальова Ольга Вікторівна (ОП Клінічна і реабілітаційна психологія. ОР Магістр), доцент Шевченко Світлана Віталіївна (ОП Психологія. Психологічне консультування. ОР Бакалавр), доцент ****** (ОНП Гарденотерапія. ОР Магістр).

Радо зголосилися до участі у форумі запрошені гості, зовнішні стейкхолдери, випускники:

  • Шиліна Галина Анатоліївна – кандидат педагогічних наук, керівник управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької обл.
  • ******** Тетяна Геннадіївна – директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр № 2» Мелітопольської міської ради Запорізької обл.
  • Ткачова Тетяна Сергіївна – фахівець з навчання, оцінки та розвитку персоналу ПрАТ МХП «Оріль-Лідер»
  • Сіренко Тетяна Василівна – заступниця директора ДЗ Центр психічного здоров’я та реабілітації «Лісова Поляна» МОЗ України
  • Бреславець Людмила Георгіївна – практичний психолог, арт-терапевт, директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Солоницівської селищної ради
  • Савченко Наталія Миколаївна – директор ліцею № 16 Мелітопольської міської ради Запорізької обл.
  • Петров Володимир Миколайович – психолог-волонтер, простір для ВПО Шелтер, випускник ОП Практична психологія
  • Поліщук Юлія Віталіївна – старший викладач Дніпровського національного університету, дефектолог, логопед, медичний психолог, здобувач ОП Клінічна і реабілітаційна психологія
  • Нікітіна Ірина Володимирівна – психолог, арт-терапевт, фасилітатор, психолог 2021 року у Дніпропетровській обл., керівник центру розвитку особистості «ПізнавайКА» (м. Кривий Ріг), здобувач ОП Клінічна і реабілітаційна психологія
  • Прийменко Дмитро Сергійович – кандидат медичних наук, лікар вищої категорії, здобувач ОП Клінічна і реабілітаційна психологія
  • Емінова Елла Сергіївна – психолог у Центрі надання психологічної допомоги для українців в Garden Lane Church, Велика Британія, практичний психолог Василівська ЗОШ № 3 І-ІІІ ступенів, психолог-консультант БФ «UA Mental Help”, випускниця ОП Практична психологія
  • Муха Людмила Вікторівна – волонтер Благодійної організації «Світ українцям», психолог Запорізької початкової школи «Злагода» здобувач ОП Клінічна психологія
  • Бідованець Олена Юліанівна – головний спеціаліст психічного здоров’я, Державна установа «Центр громадського здоров’я МОЗ України», здобувач ОНП Гарденотерапія
  • Kлiмeнтьєвa Biктopiя Bячecлaвiвнa – директор з маркетингу ТОВ «ЮКРЕЙН Ізатекс Інвест», холдинг ISATEX INVEST GROUP, здобувач ОП Клінічна та реабілітаційна психологія

У форумі приймали участь науково-педагогічні працівники з групи забезпечення освітніх програм: доцент Кобильник Лілія Миколаївна, доцент Гузь Наталія Василівна, ст. викл. Мостова Тетяна Олександрівна, а також старший лаборант кафедри психології Ціомашко Світлана Дмитрівна, лаборант Устюгова Яна Едуардівна.

Під час круглого столу були обговоренні вектори співпраці стейкхолдерів і гарантів освітніх програм, механізми і процедури впливу стейкхолдерів на освітню програму і якість освітнього процесу на освітній програмі, зокрема внесення пропозицій до формулювання галузевого і регіонального контексту ОП.

На зустрічі детально обговорювались питання практичної підготовки, зокрема, програми практик на ОР Бакалавр (виробнича практика (психодіагностична), виробнича практика (психопрофілактична), виробнича практика (розвиткова), виробнича практика (з фаху)) та ОР Магістр (виробнича практика з клінічної психології, виробнича практика з реабілітаційної психології, виробнича практика (з фаху)).

Дискусія на круглому столі була побудована навколо питань: Які види активності можуть здійснювати студенти-практиканти на базі установи? Чим можуть допомогти студенти персоналу (психологи, медики)? Що саме можуть розробити студенти, що стане у нагоді і їм, і організації? Що саме може запропонувати установа для організації практики (документація, консультації, діагностика, консультація фахівців з проходження практики, групові форми роботи тощо), враховуючи різні типи установ і онлайн/офлайн режим роботи?

Стейкхолдери наголошували на психодіагностичній і психоедукаційній роботі студента-практиканта, врахування онлайн формату роботи. Петров Володимир запропонував започаткувати для здобувачів спеціальності, які вже працюють за фахом інтервізійні групи. Доц. Прокоф’єва Олеся та директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 2» ММР ******* Тетяна обговорили можливість організації курсів підвищення кваліфікації для фахівців ІРЦ на базі кафедри психології.

Результати круглого столу «Практична підготовка на освітніх програмах спеціальності 053 Психологія:  Погляд стейкхолдера» будуть обговорені на розширеному засіданні кафедри психології задля урахування зазначених пропозицій у програмах виробничих практик та змістового оновлення у 2024 році освітніх програм Психологія. Клінічна психологія. ОР Бакалавр, Психологія. Психологічне консультування. ОР Бакалавр, Психологія. Практична психологія. ОР Магістр, Клінічна і реабілітаційна психологія. ОР Магістр, ОНП Гарденотерапія. ОР Магістр.

Дякуємо всім учасникам за активну участь і запрошуємо до нових зустрічей!

НОВІ ДОСЯГНЕННЯ НЕЗЛАМНИХ ОСВІТЯН!

Кафедра психології виграла тендер на надання послуги з організації та проведення наукового курсу за темою «Сучасні психологічні технології подолання травми війни у роботі з дітьми» в рамках виконання проекту UNICEF – «Комплексна програма співпраці з територіальними громадами Львівської області щодо гуманітарного реагування та раннього відновлення» та реалізації цілей проєкту: “Багатогральна програма конвергенції з гуманітарного реагування та якнайшвидшого відновлення на Західній Україні”.

Замовником наукової послуги виступив Міжнародний Фонд Охорони Здоров’я та Навколишнього Середовища “Регіон Карпат”(МФОЗНС “Регіон Карпат”).

Згідно укладеного договру між установами впродовж реалізації курсу (8.01-14.01.2024 року) слухачі розглянуть та опрацюють практично орієнтовні технології травмафокусованої терапії у роботі з дітьми в умовах війни, особливості роботи з дитячою травмою та травмуючою подією: фундаментальні аспекти та техніки, специфіку психіатрично пропедевтики та сенсорної інтеграції в процесі подолання травматичного досвіду у дітей тощо.

ПИШАЄМОСЬ ТА ВІТАЄМО З ЧЕРГОВОЮ ПЕРЕМОГОЮ!

Сьогодні, 22 грудня 2023 року, відбулося урочисте вручення дипломів переможцям обласного студентського конкурсу наукових проєктів «Наука для відбудови Запорізького регіону у воєнний та повоєнний час»!

Відкрив урочистий захід та провів церемонію вручення голова Запорізької обласної державної адміністрації, начальник обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

На заході також були присутні:
директор Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Людмила Бухаріна,
 голова конкурсної комісії Альона Гавриленко,
 ректори та наукові керівники переможців конкурсу.

Колектив Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького щиро вітає з отриманням диплому II ступеня здобувачку ІІ (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальностями 053 Психологія та 013 Початкова освіта СУХОМЛІНОВУ АНАСТАСІЮ!

Ця нагорода засвідчує високий рівень підготовки наукового проєкту, професійний та творчий підхід, новаторські ідеї та презентаційну компетентність під час захисту проєкту!

Тема наукового проєкту Анастасії: «Лідерські вектори реалізації молодіжної політики у воєнний та повоєнний час».

Щиро вітаємо Анастію та її наукового керівника із заслуженою нагородою! Бажаємо подальших наукових звершень та професійних перемог!

20 грудня 2023 року на кафедрі психології відбулась чергова зустріч зі студентськими гарантами та старостами академічних груп спеціальності 053 Психологія “Студентський гарант: пропозиції до оновлення освітніх програм”.

Модераторами зустрічі стали гаранти ОП спеціальності 053 – доц. Шевченко С.В., доц. Прокоф’єва О.О., проф. Ковальова О.В., доц. Фалько Н.М.
Здобувачі вищої освіти дізнались про права студента-гаранта, про порядок роботи Школи гаранта; обговорювали нагальні питання стосовно Освітніх програм спеціальності 053 Психологія, проводили аналіз опитування здобувачів вищої освіти відповідної спеціальності.
Усі присутні активно долучались до дискусій, кожен бажаючий висловлював свою думку стосовно актуальних питань і ділились своїми враженнями під час навчання.
На мозковому штурмі здобувачами було висловлено багато пропозицій щодо оновлення ОП Клінічна і реабілітаційна психологія другого (магістерського) рівня, ОП Психологія. Практична психологія другого (магістерського) рівня, ОНП Гарденотерапія другого (магістерського) рівня, ОП Психологія. Психологічне консультування першого (бакалаврського) рівня, ОП Психологія. Клінічна психологія першого (бакалаврського) рівня. Всі побажання здобувачів будуть обговорені на засіданні кафедри, результати врахування пропозицій здобувачів можна буде побачити на сторінці кафедри психології https://inst.mdpu.org.ua/…/zaproshuyemo-do…/

02.12.2023 року в рамках роботи Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції «Педагогіка мистецтва для збереження і розвитку психічного і фізичного здоров’я та культурного зростання особистості впродовж життя» було проведено засідання секції: «Особливості використання засобів мистецтва у процесі розвитку життєстійкості особистості».

Під час зустрічі здобувачі вищої освіти спеціальності 052 Психологія поділилися результатами власних наукових досліджень, практичними наробками, досвідом використання різноманітних психотехнік у роботі з різними категоріями осіб з метою розвитку стресостійкості і укріплення особистісного ресурсу. Цікавими і змістовними були доповіді Горобець Світлани («Психологічні особливості розвитку життєстійкості ВПО»), Єсіної Олесі («Особливості взаємозв’язку емоційного вигоряння та самоідентифікації у військовослужбовців при виконанні бойових завдань»), Коломєєць Лариси («Розвиток креативності педагогів засобами психологічного тренінгу»), Омельницької Світлани («Віра в себе через казкотворчість») та ін.

Всі присутні підкреслили високий рівень представлених доповідей, їх актуальність, практичну спрямованість. Модератор заходу – к.психол.н., доц. кафедри психології Остополець І.Ю. підкреслила, що у нинішній час повномасштабної війни, яку розв’язала Російська Федерація на території нашої країни пошкоджено понад три з половиною тисячі закладів освіти, зокрема понад сімдесят університетів, наукових лабораторій та науково-дослідних інститутів. Але ми, навіть не маючи стін, належного обладнання та матеріального забезпечення, продовжуємо працювати, проводити дослідження, доказуючи всьому світу: українці незламні! З Вірою у ПЕРЕМОГУ!

1 грудня 2023 року в рамках Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції «Педагогіка мистецтва для збереження і розвитку психічного і фізичного здоров’я та культурного зростання особистості впродовж життя» Тетяна Кузьменко (керівниця лабораторії арттерапії та інноваційних технологій психологічної допомоги кафедри практичної психології, координатора психологічної служби Університету Григорія Сковороди у Переяславі) презентувала практико орієнтований майстер-клас «Використання метафоричних асоціативних зображень у психологічному консультуванні».

В процесі майстер-класу Тетяна Кузьменко презентувала авторську модель ведення психоконсультативної сесії засобами метафоричних асоціативних зображень, поділилась власним досвідом імплементації цього інструментарію в процес психологічної допомоги, розглянула етичні принципи психоконсультативного процесу. 150 учасників майстер-класу жваво підключалися до процесу обговорення, індивідуально виконували практичні завдання та рефлексували наприкінці заходу. Практико орієнтована складова майстер-класу спрямована на інтеріоризацію теоретичного й практичного досвіду, допомагає акумулювати професійні компетентності та розширювати можливості впровадження інноваційних арт-терапевтичних технологій у процес професійної діяльності сучасного психолога. Дякуємо нашій майстрині та всім учасникам за плідну співпрацю та активну участь у майстре-класі!

У рамках Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції «Педагогіка мистецтва для збереження і розвитку психічного і фізичного здоров’я та культурного зростання особистості впродовж життя» відбувся Майстер-клас професіонала-практика Сербової Ольги

кандидата психологічних наук, доцента кафедри психології та педагогіки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського.

Тема майстер-класу: : “Вплив архетипів на духовну трансформацію українців під час війни (робота з метафорою  «Чаювання з Перемогою»)”

Під час МК  говорили про специфіку психологічної допомоги людині під час та після війни через активізацію метафоричного і символічного мислення. Зміст колективного несвідомого потребує постійного інформаційного обміну із свідомим соціальним життям, це є умовою збереження та відновлення психосоціального здоров’я.

Методика Р. Ткач «Чаювання з Перемогою» через складання терапевтичних метафор за запропонованими алгоритмами дає змогу знайти ресурси для відновлення. Такий підхід сприятиме досягненню психологічного благополуччя після травмуючих події, а саме: допоможе переосмислити пережитий досвід, досягнути внутрішньої гармонії, про-будить здатність сприймати та надавати допомогу тощо.

Прописали казку за алгоритмом, що допомогло звільнитися від напруги й надало відчуття надії та віри в Перемогу!!!

Методика рекомендована до використання для психологам, соціальним працівникам, волонтерам.

У рамках міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції «Педагогіка мистецтва для збереження і розвитку психічного і фізичного здоров’я та культурного зростання особистості впродовж життя» відбувся Майстер-клас професіонала-практика.

Вікторії Назаревич – кандидата психологічних наук, доцента кафедри вікової та педагогічної психології Рівненського державного гуманітарного університету.

Тема майстер-класу: «Організація консультативного супроводу при втратах за методикою «Сила болю»».

Розробкою цієї методики слугували руйнівні зміни в ментальному здоров’ї українців, які спричинені втратами війни та значною кількістю болю, який був спричинений війною в Україні на початку 2022 року.

На момент створення методики війна на Україні триває і цей психологічний інструмент є спробою знайти необхідні рішення задля збереження сили нації в болях втрат та її психічного здоров’я як необхідної основи подальшого відродження та оновлення країни.

Методика «Сила Болю» – це набір проективних карток та інструктивних метеріалів, які можна використовувати в роботі з травматичним досвідом клієнта у процессі проживання втрати, з метою інтеграції травм у резильєнтні особистісні характеристики.

Методика рекомендована до використання практичним психологам, терапевтам та фахівцям суміжних професій, які здійснюють супровід травмотичного досвіду клієнта.

Завершився передзахист кваліфікаційних робіт здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти ОП Психологія. Практична психологія.

До захисту рекомендовано 7 здобувачів денної форми навчання і 41 здобувач заочної форми навчання.
Здобувачами були продемонстровані наукові наробки з актуальних тем практичної психології: Особливості копінг-стратегій поведінки жінок, які вимушено мігрували в Англію, Особливості взаємозв’язку емоційного вигоряння з самоідентифікацією у військовослужбовців при виконанні бойових завдань, Психологічні особливості суб’єктивної картини світу внутрішньо переміщених осіб, Психологічні детермінант професійної самореалізації жінок, які вимушено переміщені внаслідок воєнних дій, Психологічні особливості відчуття самотності дорослої людини, Розвиток креативності педагогів засобами психологічного тренінгу, Використання дихальних технік у процесі зниження рівня тривожності у внутрішньо переміщених осіб, Розвиток комунікативної компетентності особистості майбутніх психологів та інші.
Бажаємо здобувачам успішного захисту під час атестації у грудні!

Вітаємо з визнанням та науковими здобутками!

14 листопада 2023 року на урочистому заході, присвяченому нагородженню переможців обласного конкурсу для обдарованої молоді у галузі науки у 2023 році, була нагороджена Єсіна Олеся Андріївна, здобувачка вищої освіти спеціальності 053 Психологія другого (магістерського) рівня вищої освіти.  Обласний конкурс обдарованої молоді проводиться щороку в рамках виконання обласної цільової програми «Молодь Запорізького краю на 2022-2026 роки», затвердженої рішенням Запорізької обласної ради від 15.02.2022 року №66. Обласний конкурс обдарованої молоді проводиться з метою підтримки обдарованої молоді Запорізького краю, розкриття її здібностей, сприяння розвитку науково-дослідницького інтересу. За результатами засідань конкурсної комісії наукова робота Єсіної О.А. на тему «Психологічні особливості емоційного вигоряння у військовослужбовців при виконанні бойових завдань» визнана кращою у номінації «педагогічні та психологічні науки»в категорії «студенти». Наукова робота Єсіної О.А. присвячена актуальній темі та є результатом довготривалих емпіричних досліджень, має прикладний характер, спрямований на розробку системи комплексного супроводу військовослужбовців в процесі виконання бойових завдань.  Бажаємо творчих успіхів та подальших наукових відкриттів!

 

ПРОДОВЖУЄМО СПІВПРАЦЮ ТА ВЗАЄМОДІЮ!

На цьому тижні продовжується стажування викладачів МДПУ імені Богдана Хмельницького за програмою он-лайн курсу «Learner-Centred Methodologies and Techniques» («Методики та техніки студентоцентрованого навчання») в межах грантового проєкту університету «Bringing Opportunities and Organizational Success To Small Local Universities in Ukraine» (BOOST) за міжнародною програмою Erasmus+ (напрям KA2 CBHE).
Під час асинхронної частини курсу учасники дізналися про інтерактивні підходи до навчання та викладання; детально розібрали якості викладача ЗВО; розглянули «Індивідуальний план підтримки здобувача освіти з особливими потребами»; створили тест на платформі Moodle; набули практичних навичок щодо формулювання цілей і результатів навчання, побудови змісту, удосконалення навчального матеріалу, необхідних для розробки студентоцентрованого силабусу з різних дисциплін.
Синхронна частина курсу (13-26 листопада 2023р.) передбачає обговорення виконаних завдань, а також обмін досвідом з лекторами Приморського університету (Словенія), Державного Університету в Ельблонзі (Польща) та Тартуського університету (Естонія) під час онлайн-сесій.

3 листопада 2023 року в рамках І Міжнародної виставки «РЕФЛЕКСИВНО-КОНСТРУКТИВНІ НОВАЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ», присвяченій 100-річчю МДПУ імені Богдана Хмельницького

канд. психол.наук, зав. кафедри психологі Олеся Прокоф’єва виступила з доповіддю “Досвід розробки і впровадження освітніх програм, які з’явилися у відповідь на пандемію і війну: міжгалузева освітньо-наукова програма “Гарденотерапія”, освітньо-професійна програма “Клінічна і реабілітаційна психологія

24 жовтня 2023 року викладачі та здобувачі вищої освіти спеціальності 053 Психологія МДПУ імені Богдана Хмельницького брали участь у Всеукраїнському заході, лекції-тренінгу «Психологія в мистецтві та мистецтво в психології – частина 4: арт-терапія в дії».

Захід було організовано в рамках Договору про співпрацю між Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького і Одеським інститутом ПрАТ «ВНЗ «МАУП». До заходу було залучено понад 200 осіб.

Цікавою та інформативною була міні-лекція про сутність і різновиди арт-терапії в консультативній практиці психолога, інтерактивні практичні вправи з використанням авторської розробки низки метафоричних карток, яку провела Олена Бальбуза – методист ООРЦПІО, старший викладач кафедри психології, соціальної роботи та інклюзивної освіти КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради», доктор філософії в галузі психології МКА МАУП.

Далі роботу продовжила Алла Нерубасська, д.філос.н., доцент, завідувачка кафедри загальнонаукових соціальних та поведінкових дисциплін Одеського інституту ПрАТ «ВНЗ «МАУП». Вона запропонувала цікаву авторську методику «Енергія долоні – цілюща сила». Завдяки цій вправі всі учасники змогли проаналізувати свої ресурси, замислитися над суттєвими сенсами власного життя, отримати уявлення про можливості використання цієї техніки в роботі з клієнтами.

До 100-річчя Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького 23 жовтня 2023 року було проведено лекцію на тему: “Українська міфологія та психоаналіз. Архетипні образи в міфах”.

Лекторка: Тиховська Оксана Михайлівна – професор кафедри української літератури ДВНЗ «Ужгородський національний університет» доктор філологічних наук, доцент.

Слухачам було представлено:

  • Образи птахів-деміургів у космогонічних міфах українців
  • міфи про створення світу двома божествами: бог (Род, Прабог), Арідник/Сатанаїл, Алей
  • Образи богів у міфах про створення світу з яйця
  • Архетипна семантика образів язичницьких богів

Висловлюємо вдячність від колективу кафедри Психології та здобувачів Тиховській Оксані Михайлівні за доступну та корисну інформацію. Ваш вклад дуже важливий, адже завдяки таким заходам ми можемо краще розуміти людей та надавати потрібну та доречну допомогу

20 жовтня 2023 року о 14.20 відбувся захід – методичний семінар “Мінна безпека”, організований кафедрою психології та кафедрою біології людини та екології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького за участю інструктора-фахівця.

В заході прийняли участь не тільки науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти нашого університету, а й учні та вчителі загальноосвітніх навчальних закладів.

Учасники семінару були ознайомлені з видами вибухонебезпечних предметів (ВНП), правилами поводження з ними, алгоритмом дій у випадку виявлення ВНП, методичними рекомендаціями та матеріалами щодо уроків з мінної безпеки для учнів різних класів, онлайн-курсами з підвищення кваліфікації з даної тематики.

17.10.2023 року викладачами кафедри психології доц. Прокоф’євою О.О. та доц. Остополець І.Ю. було розпочато цикл науково-методичних семінарів для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня щодо особливостей підготовки і написання кваліфікаційної роботи. У заході взяли участь понад 70 здобувачів ОП Психологія. Практична психологія і ОП Клінічна і реабілітаційна психологія.

Остополець І.Ю. розказала про особливості вибору проблеми дослідження, формулювання теми магістерської роботи, її об’єкту, предмету, мети і завдань. На прикладах пояснила алгоритм роботи, надала корисні посилання на фахові журнали з психології, щоб студенти мали змогу швидко визначитися із тими проблемами, які наразі є актуальними і потребують розробки.

Також Ірина Юріївна розказала про методику написання вступу до магістерської роботи. Означила основні пункти, які треба відобразити у цій частині роботи, навела приклади формулювань. Свій виступ вона супроводжувала презентацією, яка допомагала наочно побачити всі основні елементи роботи, яку треба провести, оформлюючи вступ.

Науково-методичний семінар продовжила доц. Прокоф’єва О.О., яка детально пояснила особливості здійснення підбору літератури за темою магістерської роботи, розказала про вимоги до оформлення цитувань та списку використаних джерел. Вона детально пояснила процедуру підбору теоретичних джерел, описала як здійснювати аналіз наукових статей, монографій тощо, поділилася особливо цінними для здобувачів посиланнями на корисні інтернет-ресурси.

Викладачі відповіли на численні запитання здобувачів та означили терміни виконання магістерського дослідження. Олеся Олексіївна пояснила необхідність і можливості участі у наукових конференціях з метою апробації результатів роботи.

До 100-річчя Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького 21 вересня 2023 року відбулась гостьова лекція на тему: «Умови ефективної реабілітації дітей з ментальними порушеннями». Захід організований для здобувачів спеціальності 053 Психологія другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Лекторка: Кваша Наталія Валентинівна – методист Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), викладач ЗНУ.
На лекцію були запрошені викладачі та здобувачі вищої освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького, а також інші заклади вищої освіти України.
На зустрічі розглядалися такі питання: з чого складається життя нормальної людини, доступність та індивідуальна програма реабілітації, участь в ній членів родини.
Висловлюємо вдячність від колективу кафедри психології та здобувачів Кваші Наталії Валентинівні за доступну та корисну інформацію. Ваш вклад дуже важливий, адже завдяки таким заходам ми можемо краще розуміти людей та надавати потрібну та доречну допомогу

19 вересня відбулася гостьова лекція на тему: « Особливості використання Символдрами в психотерапевтичній практиці»

Лекторка: Войцехівська Наталія Вікторівна – навчаючий психотерапевт за методом символдрама, регіональний керівник символдрами ІРСГП та МТКІП, навчаючий психотерапевт УСП, дитячий психотерапевт, коуч.
На лекцію були запрошені викладачі та здобувачі вищої освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького, а також інші заклади вищої освіти України.
Захід організований для здобувачів спеціальності 053 Психологія другого (магістерського) рівня вищої освіти. Слухачі ознайомились з КАТАТИМНО-ІМАГІНАТИВНОЮ ТЕРАПІЄЮ або символдрамою, а саме: на чому базується та як використовується метод роботи з уявою. Здобули знання застосування методу та рекомендації, де не варто використовувати символдраму. Практично ознайомились з образом “Дерево!”.
Висловлюємо вдячність від колективу кафедри психології та здобувачів Войцехівській Наталії Вікторівні за цікаву та корисну інформацію. Такі зустрічі мають надзвичайно важливе значення для молодих спеціалістів, надихають та нагадують про важливість нашої роботи…

 

19 вересня 2023 року відбулося пленарне засідання VI Міжнародної наукової конференції «Інформаційні та інноваційні технології в XXI столітті», яка була організована Сілезькою академією (Республіка Польща) спільно з Бердянським державним педагогічним університетом, Братиславським університетом економіки і менеджменту (Словаччина), Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького та іншими українськими закладами вищої освіти та громадськими організаціями.

Наукова конференція проводилася у змішаному форматі. Модераторами виступили Тетяна Несторенко, проф. Сілезької академії, та Назар Добош, доц. Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Науковий форум почав ректор Сілезької академії, проф. Сілезької академії Александер Остенда. Він привітав всіх присутніх та учасників конференції, які приєдналися заочно і побажав цікавих дискусій та подальших успіхів у співпраці. Також з вітаннями виступили: Якуб Щвєжавський – декан WABiSS Сілезької академії, Наталя Фалько – ректор Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Юрій Лянной – ректор Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Лілія Клочек – проректор з наукової роботи Центральноукраїнського державного університету ім. Володимира Винниченка та Яна Сичікова – проректор з наукової роботи Бердянського державного педагогічного університету.

У першій частині пленарного засідання виступили з доповідями Яна Сичікова – д.техн.н, проф., Бердянський державний педагогічний університет; Олег Богут – Міжнародний економіко-гуманітарним університет імені академіка Степана Дем’янчука; Оксана Полянська – д.мед.н., проф., Буковинський державний медичний університет, Юдита Мачейчик (Сілезька академія); Ольга Луковська – д.мист., проф., Львівський палац мистецтв, Українська академія друкарства. Доповіді науковців були присвячені обговоренню актуальних питань сьогодення у різних галузях науки і техніки, мистецтва і освіти, економіки і суспільного розвитку.

Друга частина пленарного засідання була присвячена економічним та фінансовим проблемам. З доповідями виступили Ігор Алєксєєв – д.е.н., проф., Національний університет «Львівська політехніка»; Марина Мащенко – д.е.н., проф., Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Олександра Мандич – д.е.н., проф. (Державний біотехнологічний університет).

Після перерви робота продовжилася у секційних засіданнях, які проводилися також і вишами-співорганізаторами конференції, в тому числі і у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького.

У Сілезькій академії на засіданні виступили викладачі і науковці Національного університету «Львівська політехніка», Бердянського державного педагогічного університету, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Центральноукраїнського державного університету ім. Володимира Винниченка.

Підсумок першого дня роботи підвела д.техн.н., проф.Ірина Ємченко (Національний університет «Львівська політехніка»).

За результатами конференції буде видано колективну монографію, яку буде оприлюднено на сайті Сілезької академії.

Викладачі та здобувачі вищої освіти нашого університету стали активними учасниками цієї конференції та підготували низку наукових публікацій за результатами власних досліджень, які будуть опубліковані у колективній монографії.

14 вересня відбулась гостьова лекція на тему: «Розвиток стресостійкості та розкриття внутрішніх ресурсів».

Лекторка: Калашник Ілона Вікторівна – кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології глибинної корекції та реабілітації Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького
На лекцію були запрошені викладачі та здобувачі вищої освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького, а також інших закладів вищої освіти України
Калашник Ілона Вікторівна розкрила питання стресу, визначила його різні способи прояву і вплив на організм людини.
Слухачі ознайомились з методами боротьби зі стресом та способами його керування
Наприкінці зустрічі всі присутні поділились своїми враженнями та змогли поставити питання до лекторки 
Висловлюємо вдячність від колективу кафедри психології та здобувачів Калашник Ілоні Вікторівні за організацію даного заходу, цікаву та корисну інформацію.Такі зустрічі мають надзвичайно важливе значення для молодих спеціалістів.

      

ДО УВАГИ АКАДЕМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ УНІВЕРСИТЕТУ!

До 100-річчя Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького 19 вересня 2023 року о 11:00 запрошуємо стати учасником гостьової лекції на тему:
«Особливості використання Символдрами в психотерапевтичній практиці».
Лекторка: Войцехівська Наталія Вікторівна – навчаючий психотерапевт за методом символдрама, регіональний керівник символдрами ІРСГП та МТКІП, навчаючий психотерапевт УСП, дитячий психотерапевт, коуч.
Зустріч відбудеться у Zoom-форматі за посиланням
Ідентифікатор конференції: 851 938 8090
Код доступу: 123
Запрошуються здобувачі спеціальності 053 Психологія та всі бажаючі.
Возможно, это изображение 1 человек и текст «1923 2023 POKIB незламності до 100-риччя мелитопольського державного педагогчного унверситету IMEHI богдана хмельницького гостьова лекция на тему: <<особливост використання символдрами Ð психотерапевтичний практиц" лекторка: войцехивська наталя вкторивна навчаючий психотерапевт за методом символдрама, регональний регіон кервник символдрами ірсгп та MTKIп, навчаючий психотерапевт усп, дитячий психотерапевт, коуч 19 вересня 2023 року початок O 11:00»

ДО УВАГИ АКАДЕМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ УНІВЕРСИТЕТУ!

До 100-річчя Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького 14 вересня 2023 року о 9:30 запрошуємо стати учасником гостьової лекції на тему:
«Розвиток стресостійкості та розкриття внутрішніх ресурсів».
Лекторка: Калашник Ілона Вікторівна – кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології глибинної корекції та реабілітації Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.
Зустріч відбудеться за лінком – meet.google.com/oar-icdc-wfj
Запрошуються здобувачі спеціальності 053 Психологія та всі бажаючі.

Возможно, это изображение 1 человек и текст

25 серпня 2023 року між Центр психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України та Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького було підписано договір про співпрацю.

В ході зустрічі головний лікар ДЗ “Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів “Лiсова Поляна” МОЗ України” Ксені Борисівна Возніцина провела екскурсію центром для науково-педагогічних працівників кафедри психології.
Зокрема, продемонструвала кабінет для біосугестії, кабінет для групових занять з психоедукації, йоги, кабінети практичних психологів, майстерню для арт-терапії, актову залу для зустрічей і конференцій, зали для реабілітації і фізіотерапії.
У ході зустрічі було досягнуто домовленості про проведення виробничих практик для здобувачів спеціальності 053 Психологія другого (магістерського) рівня вищої освіти ОП Клінічна і реабілітаційна психологія, ОП Практична психологія.
Ксенія Борисівна також поділилася з співробітниками кафедри психології методичними розробками фахівців Центру та планами щодо навчальних проєктів.
Колектив щиро вдячний ДЗ “Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів “Лiсова Поляна” МОЗ України” за надані можливості і готовність до співпраці!
Щиро бажаємо Центру успіхів, сил і наснаги для втілення всіх проектів і реалізації поставлених планів!

Возможно, это изображение 10 человек и текст

 

Колектив Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького щиро вітає здобувачку ІІ (магістерського) рівня вищої освіти спеціальностей 013 Початкова освіта та 053 Психологія, голову студентської ради університету СУХОМЛІНОВУ АНАСТАСІЮ з призначенням іменної академічної стипендії Верховної Ради України!

 Про це йдеться у наказі МОН України від 10 серпня 2023 року № 971 “Про призначення іменних академічних стипендій Верховної Ради України здобувачам фахової передвищої та вищої освіти на 2023/2024 навчальний рік”.

Пишаємось нашою талановитою, активною та успішною студенткою!

Бажаємо подальших успіхів, нових яскравих відкриттів та творчих злетів!

КОЛЕКТИВ УНІВЕРСИТЕТУ ЩИРО ВІТАЄ!

Міністр освіти і науки України призначив кандидата психологічних наук, доцента Фалько Наталю Миколаївну ректором Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з 25 липня 2023 року по 24 липня 2028 року (наказ № 251-к-23 від 21.07.2023 ), як обрану за конкурсом, відповідно до статті 42 Закону України “Про вищу освіту”.
Шановна Натале Миколаївно!
Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого призначення на посаду ректора Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького!
Сьогодні Ви – визнаний лідер усього університетського колективу, від студента до професора. Це призначення – вияв великої довіри і водночас велика відповідальність за тих, хто працює і вчиться в нашому університеті.
Ми переконані, що Ви – професіонал, новатор, прагматик і реаліст. Ви цінуєте наші досягнення і розумієте наші проблеми. Вам надає сил упевненість в невпинному розвиткові нашого університету, злагодженій та ефективній взаємодії очолюваного Вами колективу.
Нехай Ваша діяльність на новій посаді завжди надихає Вас і буде щедрою на нові ідеї, відкриття, мудрі й далекоглядні рішення, які допоможуть виконати поставлені завдання й втілити амбітні плани в життя заради розвитку національної освіти.
Хай наші щиросердні привітання дають Вам життєву наснагу й енергію, а глибока шана буде подякою за плідну працю.
З повагою – колектив науково-педагогічних, педагогічних і непедагогічних працівників та здобувачів МДПУ імені Богдана Хмельницького!
Возможно, это изображение 1 человек и текст

Вітаємо з перемогою у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт «Особистість – суспільство – війна:суспільно-політичні, психологічні, соціокультурні аспекти»!

4липня 2023 року на базі Хмельницького національного університету в онлайн форматі був проведений ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт «Особистість – суспільство – війна:суспільно-політичні, психологічні, соціокультурні аспекти» за напрямом «Психологічні студії».

Горобець Світлана Вікторівна, здобувачка 2 курсу спеціальності 053 Психологія, освітньої програми «Психологія клінічна психологія» успішно захистила наукову роботу на тему – «Психологічні особливості розвитку життєстійкості та конструктивних копінг стратегій поведінки у вимушено переміщених осіб». У процесі захисту наукової роботи та обговорені Горобець Світлана продемонструвала високий рівень підготовки. За результатами оцінювання конкурсної комісії Горобець Світлана посіла почесне І місце! Вітаємо з перемогою та бажаємо творчого натхнення та наукових звершень!
Також висловлюємо подяку Ковальовій Ользі Вікторівні, професору кафедри психології за високий рівень підготовки здобувачки до участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт «Особистість – суспільство – війна: суспільно-політичні, психологічні, соціокультурні аспекти» та безпосередньо Мартиновій-Ганецькій Тетяні, здобувачці ОП Психологія. Практична психологія другого (магістерського) рівня за високий рівень виконання наукової роботи

КОЛЕКТИВ УНІВЕРСИТЕТУ ВІТАЄ!

28 червня 2023 року у місті Запоріжжі відбулися вибори ректора Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.
За результатами таємного голосування переможницею виборів визнано кандидатку психологічних наук, доцентку Фалько Наталю Миколаївну. Її кандидатуру підтримали 99,3% учасників голосування.
Саме Наталя Фалько продемонструвала ефективний менеджмент у надзвичайно критичних умовах, ініціювала переміщення нашого університету, сприяла невпинності його функціонування і виконання пріоритетних завдань в умовах воєнного стану.
Студентський і трудовий колективи університету щиросердно вітають свого лідера, Наталю Фалько, з абсолютною перемогою!

Возможно, это изображение 1 человек и текст